Σοκ! Το εμβόλιο της Οξφόρδης προκάλεσε παρενέργειες

«Παγώνει» προς το παρόν η χορήγηση του πειραματικού σκευάσματος για να διερευνηθούν τα αίτια. Τεράστια ανησυχία στον κόσμο, καθησυχάζουν οι επιστήμονες

Την ώρα που οι νεκροί από τον κορονοϊό σε ολόκληρο τον κόσμο πλησιάζουν πια τους 900.000 και τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο μέτωπο των ερευνών για την ανακάλυψη του φαρμάκου που θα αντιμετωπίσει ριζικά την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19, σαν βόμβα έσκασε χθες η είδηση πως αναστέλλονται οι κλινικές δοκιμές ενός από τα πιο προχωρημένα πειραματικά εμβόλια κατά του ιού, αυτού της Οξφόρδης και της AstraZeneca!

Συγκεκριμένα, όπως μετέδιδαν την Τετάρτη τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο «πάγος» στη διαδικασία μπήκε εσπευσμένα από τον βρετανοσουηδικό φαρμακευτικό όμιλο, βιομηχανικό εταίρο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ώστε να πέσει άπλετο φως στην ενδεχόμενη σοβαρή παρενέργεια που εμφανίστηκε ξαφνικά σε έναν από τους μετέχοντες στις δοκιμές.

Παρά το γεγονός πως οι «Financial Times», χθες, επικαλούμενοι πηγές, σημείωναν πως η AstraZeneca ενδέχεται τελικά να επανεκκινήσει τις δοκιμές του πειραματικού της εμβολίου την επόμενη εβδομάδα, η ανησυχία είχε ριζώσει για τα καλά στη διεθνή κοινή γνώμη αναφορικά με την ασφάλεια όχι μόνο του εν λόγω σκευάσματος, αλλά όλων των εμβολίων που βρίσκονται στο στάδιο αυτό. Εντούτοις, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία τόνιζε μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για μια συνηθισμένη ενέργεια, η οποία πρέπει να γίνεται όποτε εμφανίζεται μια δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μια από τις δοκιμές», σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν, και ενώ η ιστοσελίδα Statnews σημείωνε στο ρεπορτάζ της πως «αν και ο μετέχων στην έρευνα αναμένεται να αναρρώσει, η φύση της ασθένειας που προκλήθηκε στον οργανισμό του από τη δοκιμή του εμβολίου δεν αποκαλύφθηκε».

Συγχρόνως, όμως, και ο Ντέιβιντ Λο, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνιας, τόνιζε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «κι άλλες παρενέργειες» έχουν ήδη επισημανθεί, «όπως πυρετός, πόνοι (…), ως εκ τούτου αυτό μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό». Ενώ πρόσθεσε, αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει περιγράψει ως το μάλλον κορυφαίο υποψήφιο στον κόσμο και πιο προχωρημένο όσον αφορά την εξέλιξή του, ότι «αναμφίβολα, προς το παρόν πρόκειται μόνο για πρόληψη. Είναι μια παύση, δεν είναι το ίδιο με το να πούμε ότι “δεν μπορούμε να προχωρήσουμε”».

Ο αντίκτυπος της είδησης-βόμβα ήταν βέβαια και οικονομικός, καθώς η μετοχή της AstraZeneca κατέγραψε πτώση 2% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ αλλάζει και τα δεδομένα του ανταγωνισμού με άλλες εταιρίες και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που επιδιώκουν να έχουν το «πάνω χέρι» στις εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού. Η ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας στις κλινικές δοκιμές εμβολίων και οι προσωρινές διακοπές των δοκιμών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, προκειμένου να αξιολογηθεί όποια ανεξήγητη ασθένεια ενός συμμετέχοντα, ανέφερε χθες ο ΠΟΥ, χαρακτηρίζοντας απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της ασφάλειας.

Στο θέμα της ασφάλειας στάθηκε χθες με δηλώσεις της και η Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια επίτροπος της Κομισιόν, αναφερόμενη στο θέμα. «Ατυχή, αλλά όχι ασυνήθιστη», τέλος, χαρακτήρισε την Τετάρτη τη διακοπή των δοκιμών και ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Αντονι Φάουτσι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα