Ψηφιακό… διαβατήριο σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Σε νέα εποχή περνούν τα αεροπορικά ταξίδια, υιοθετώντας νέους κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid-19

Μετά το πάγωμα μηνών, τα αεροπορικά ταξίδια ετοιμάζονται να περάσουν στη νέα εποχή, υιοθετώντας κανόνες και πρωτόκολλα που μέχρι χθες φάνταζαν αδιανόητα. Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι βρίσκεται «στην τελική φάση ανάπτυξης» μιας εφαρμογής «ψηφιακού διαβατηρίου» για κινητές συσκευές, που θα ενημερώνει τις αεροπορικές εταιρίες εάν οι διεθνείς ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί.

Η εφαρμογή αυτή έχει στόχο «να οδηγήσει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν ξανά με ασφάλεια», σύμφωνα με τον Νικ Καρίν της IATA, «δίνοντας στις κυβερνήσεις την εμπιστοσύνη ότι τα συστηματικά τεστ κορονοϊού μπορούν να αντικαταστήσουν την υποχρεωτική καραντίνα».

Το υγειονομικό διαβατήριο είναι παρόμοια ιδέα με το σύστημα με χρωματικό κωδικό QR που εφαρμόζει η Κίνα και αποτελεί διέξοδο για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Παράλληλα, υγειονομικό διαβατήριο υπάρχει ήδη για την είσοδο σε χώρες που εμφανίζουν ασθένειες όπως η ελονοσία κ.λπ. Ο επισκέπτης πρέπει πρώτα να κάνει συγκεκριμένα εμβόλια και να καταγραφούν σε ένα κίτρινο διαβατήριο, το οποίο θα πρέπει να επιδείξει προκειμένου να εισέλθει στη χώρα.

Ήδη, η αεροπορική εταιρία Qantas της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι η επιβίβαση στα αεροπλάνα θα γίνεται με την απαίτηση «διαβατηρίου εμβολιασμού» για διεθνείς ταξιδιώτες, από το επόμενο έτος. «Σκοπεύουμε να αλλάξουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις μας για να ενημερώσουμε τους διεθνείς ταξιδιώτες ότι θα τους ζητηθεί να κάνουν τον εμβολιασμό πριν φτάσουν στο αεροσκάφος» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas Αλαν Τζόις στο Australia’s Network 9, ενώ πέντε ακόμα αεροπορικές εταιρίες σχεδιάζουν να προσφέρουν ψηφιακά διαβατήρια υγείας.

Όπως σημειώνουν οι «Financial Times», αυτοί αναμένεται να είναι μόνο κάποιοι από τους υγειονομικούς ελέγχους που θα εφαρμοστούν την ερχόμενη χρονιά ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Γραφεία και δημόσιοι χώροι ενδεχομένως να σκανάρουν εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που θα συνδέουν την απόδειξη εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ με ψηφιακές ταυτότητες προτού επιτρέψουν την είσοδο οποιουδήποτε: τα εθνικά διαβατήρια είναι απαραίτητα μόνο σποραδικά, για διεθνή ταξίδια, αλλά τα «διαβατήρια ανοσίας» όλα δείχνουν πως θα εισβάλουν στην καθημερινότητά μας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα