Δούρειος ίππος για κινητά τηλέφωνα, ένας «Πήγασος»

Aυταρχικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ισραηλινό λογισμικό για παρακολούθηση 50.000 συσκευών

Του Μιχάλη Ψύλου

Αρκετές «αυταρχικές» κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει ισραηλινό λογισμικό για να κατασκοπεύουν τα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον 50.000 δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν η «Washington Post», ο «Guardian» και άλλες 15 διεθνείς εφημερίδες. Το λογισμικό διατίθεται από την ισραηλινή εταιρία NSO Group και ονομάζεται «Pegasus» (Πήγασος). Υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τρομοκράτες και εγκληματίες, αλλά χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν γίνει στόχος από τις «αυταρχικές» κυβερνήσεις. Το ισραηλινό λογισμικό φέρεται μάλιστα ότι χρησιμοποιήθηκε από τη Σαουδική Αραβία για να εντοπιστούν τα κινητά τηλέφωνα ατόμων που ήταν κοντά στον Τζαμάλ Κασόγκι, τον Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφο της «Washington Post», που δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ισραηλινό λογισμικό χρησιμοποιεί και η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, η οποία φέρεται ότι χρησιμοποίησε την τεχνολογία που ανέπτυξε η NSO ως μέρος του πολέμου της στα μέσα ενημέρωσης, με στόχο ερευνητές δημοσιογράφους αλλά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Ο κατάλογος των αριθμών τηλεφώνου που βρέθηκαν από την έρευνα για το λογισμικό Pegasus περιλαμβάνει περισσότερους από 50.000 αριθμούς, κυρίως σε χώρες γνωστές για την παρακολούθηση των πολιτών. Το λογισμικό Pegasus είναι το best seller της εταιρίας. Οι μυστικές υπηρεσίες και οι αστυνομικές Αρχές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το πρόγραμμα, έτσι ώστε να κατασκοπεύουν απαρατήρητα τους στόχους τους.

Μεταξύ των αριθμών που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής από την έρευνα, υπάρχουν και τα τηλέφωνα πολλών αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.

Το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής NSO είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία παρακολούθησης στον κόσμο. Το πρόγραμμα μπορεί να εγκατασταθεί κρυφά σε κινητά τηλέφωνα, χωρίς ο κάτοχος να το γνωρίζει. «Το όνομα “Πήγασος” επιλέχτηκε επειδή το λογισμικό είναι, πράγματι, ένα άλογο με φτερά που πετάει κατευθείαν στο κινητό, ένας άλλος δούρειος ίππος», όπως είχε πει κάποτε σε συνέντευξή τoυ ο επικεφαλής της ισραηλινής εταιρίας NSO Σάλεβ Χούλιο. Δεν απαιτείται φυσική πρόσβαση στη συσκευή. Το πρόγραμμα κατασκοπίας μπορεί να εγκατασταθεί εξ αποστάσεως και παράνομα, χωρίς να το γνωρίζει το άτομο-στόχος και ακόμη και χωρίς να χρειάζεται να κάνει τίποτα ο ίδιος.

Η NSO προσφέρει στους πελάτες της διάφορους τρόπους με τους οποίους τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να «μολυνθούν», ανάλογα με τον τύπο της συσκευής ή το λειτουργικό σύστημα, με και χωρίς κλικ. Η «κλασική» μέθοδος με την οποία το λογισμικό μπαίνει σε ένα κινητό τηλέφωνο είναι με τη βοήθεια ενός ψευδούς μηνύματος. Το άτομο-στόχος εξαπατάται να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο ή σε ένα αρχείο. Μόλις κάνετε κλικ σε αυτό, εγκαθίσταται.

Για το σκοπό αυτό, η NSO παρέχει ένα είδος κιτ κατασκευής για τους πελάτες της, με το οποίο ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS μπορούν να σχεδιαστούν όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά και εύλογα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα