«Θερίζει» τώρα την Ινδία επιδημία «μαύρου μύκητα»

Η χώρα μαστίζεται τελευταία και από την πρωτοφανή μόλυνση, την μουκορμύκωση μια άγνωστη επιπλοκή του νέου κορονοϊού

Σαν να μην ήταν αρκετοί οι νέοι 3.998 ασθενείς με Covid-19 που κατέληξαν και τα αρκετές χιλιάδες νέα κρούσματα, η Ινδία μαστίζεται τελευταία και από την πρωτοφανή επιδημία «μαύρου μύκητα», μιας άγνωστης μέχρι πρότινος επιπλοκής του νέου κορονοϊού. Στη χώρα αυτή τη στιγμή υπολογίζονται περισσότερα από 45.000 κρούσματα και πάνω από 4.300 νεκροί από τη μουκορμύκωση, αν και πολλοί γιατροί στη χώρα υποψιάζονται ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Η μουκορμύκωση, όπως είναι επισήμως γνωστή, είναι λοίμωξη που οφείλεται σε μύκητες του περιβάλλοντος, όπως διάφορα είδη της κοινής μούχλας των τροφίμων. Προκαλείται συνήθως από ζυγομύκητες του γένους Mucorales και μπορεί να πλήξει διάφορα σημεία του σώματος, αν και συνήθως προσβάλλει τα μάτια, τη μύτη, τα ιγμόρια και τον εγκέφαλο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ασθένεια είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εμποδίζει την ανάπτυξη του μύκητα, όμως στην Ινδία της εποχής του κορονοϊού πλήττονται όλο και πιο συχνά ασθενείς με Covid, οι οποίοι λαμβάνουν στεροειδή φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή αλλά παράλληλα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, τα στεροειδή συχνά ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος, κάτι που ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό του μύκητα. Για τον ίδιο λόγο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και οι ασθενείς με διαβήτη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Ινδίας Μανσούκ Μανταβίγια, η χώρα από την οποία ξεκίνησε και το υπερ-μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 45.374 κρούσματα, με τους μισούς ασθενείς να παραμένουν υπό αντιμυκητιασική φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι ινδικές υπηρεσίες αδυνατούν να καταγράψουν όλα τα περιστατικά και τους θανάτους. «Ο θάνατος από μουκορμύκωση συνήθως συμβαίνει εβδομάδες ή και μήνες μετά τη μόλυνση. Το σύστημά μας αδυνατεί να συγκεντρώσει αυτά τα δεδομένα» είπε ο ο δρ Ράγκουραζ Χέγκνε, χειρουργός οφθαλμίατρος στο Μπάνγκαλορ.

Επιπλέον, η διάγνωση είναι δύσκολη, ειδικά στα μικρά νοσοκομεία αγροτικών περιοχών, και πολλοί ασθενείς φαίνεται ότι πεθαίνουν πριν φτάσουν στα νοσοκομεία μεγάλων πόλεων.
«Βλέπουμε ασθενείς που έλαβαν επιθετική αγωγή και πήραν εξιτήριο να επιστρέφουν με επανεμφάνιση της λοίμωξης και επέκτασή της στο μάτι ή στον εγκέφαλο» συμπλήρωσε μιλώντας στο BBC ο δρ Ακσεϊ Ναΐρ, χειρουργός οφθαλμίατρος στο Μουμπάι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα