Συζητούσαν για τρεις ώρες, αλλά… δεν είπαν τίποτα!

Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν χθες στο Σότσι, αλλά δεν ανακοίνωσαν το περιεχόμενο των συνομιλιών τους

Δύο ώρες και 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον υποδέχθηκε χθες στο Σότσι. Οπως ήταν ήδη γνωστό από το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και το εμπόριο, καθώς και την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, στο Αφγανιστάν και στον Καύκασο.

Ο Ερντογάν έφτασε στο ρωσικό θέρετρο συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ στην αντιπροσωπία ήταν και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν.

Η συνάντηση σε γενικές γραμμές κινήθηκε σε ήπιο κλίμα, με τους δύο επικεφαλής των κρατών τους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αδιάκοπη επαφή που είχαν τους μήνες της πανδημίας, παρά την απουσία διά ζώσης συναντήσεων.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας εξελίσσονται θετικά, η ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των χωρών σε λιγότερο από εννέα μήνες ανήλθε σε πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας πως «είναι ευχάριστο να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται θετικά. Τα σχετικά τμήματα εργάζονται συνεχώς μεταξύ τους και προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ευτυχής, καθώς και οι τουρκικές επενδύσεις στη χώρα συνεχίζουν να αυξάνονται και το αντίστοιχο συμβαίνει και στην Τουρκία με ρωσικά κεφάλαια. «Έχουμε τουρκικές επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και ρωσικές επενδύσεις στην τουρκική οικονομία ύψους 6,5 δισ. δολαρίων» σημείωσε, ενώ σχολίασε και την κρίση φυσικού αερίου που πλήττει την Ευρώπη, λέγοντας πως η Τουρκία είναι θωρακισμένη χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, που τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 2020 και έχει ετήσια δυναμικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την υποστήριξή του στον αγωγό, ο οποίος περνά στην Τουρκία από τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. «Και τώρα, που παρατηρούμε διαταραχές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απόλυτα σίγουρη και σταθερή».

Σχολιάζοντας τα διεθνή ζητήματα, ο Πούτιν αρκέστηκε σε μια απλή εκτίμηση πως η Αγκυρα και η Μόσχα συνεργάζονται με επιτυχία σε ό,τι προκύπτει, φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Λιβύης και της Συρίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα