Η πανδημία ισχυροποίησε τη Γερμανία

Ανάπτυξη 4,8%, μείωση ανεργίας και περιορισμός του δημόσιου ελλείμματος

Αλώβητη αλλά και κερδισμένη όχι μόνο από την πανδημία αλλά και από την ενεργειακή κρίση φαίνεται να βγαίνει η Γερμανία, με τις προβλέψεις των πέντε κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της χώρας να κάνουν λόγο στη φθινοπωρινή έκθεσή τους για ανάπτυξη 4,8%, μείωση της ανεργίας και περιορισμό του δημόσιου ελλείμματος. Η μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορεί, σύμφωνα με τα οικονομικά ινστιτούτα, να ξεκινήσει τον πρώτο της χρόνο με «αναπτυξιακή ώθηση», καθώς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2022 κατά 4,8%, δύο φορές περισσότερο δηλαδή από ό,τι τη φετινή χρονιά. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας εκτιμάται από τους ειδικούς ότι θα βελτιωθεί σταδιακά, ενώ το επόμενο έτος ο αριθμός των απασχολουμένων θα είναι περίπου 45.400.000, στο επίπεδο που ήταν προ κρίσης. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα, το 2021, λόγω των δαπανών για τον κορονοϊό, θα ανέλθει σε 173,7 δισ. ευρώ ή 4,9% του ΑΕΠ, αλλά το 2022 θα περιοριστεί στα 80,5 δισεκατομμύρια ή 2,1% του ΑΕΠ και το 2023 θα πλησιάσει τον ισοσκελισμό.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, με επικεφαλής -όπως όλα δείχνουν- τον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς. Ο γερμανικός Τύπος, όπως αναφέρει η DW, έχει ήδη ξεχωρίσει κάποια «φαβορί», που ράβουν κουστούμι για την ορκωμοσία. Η πιο σκληρή μάχη θα γίνει για το υπουργείο Οικονομικών, με τον Σολτς να μη φαίνεται να έχει αντίρρηση για έναν φιλελεύθερο στον θώκο. Σε αυτή την περίπτωση επικρατέστερος είναι ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Θεωρείται βέβαιο ότι, αν αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο, θα επαναφέρει το θέμα της μείωσης του χρέους στην ευρωζώνη – με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη θέση του Αμυνας πολύ πιθανόν να τοποθετηθεί η Μαρί Αγκνες Στρακ – Τσίμερμαν, πρώην δήμαρχος του Ντίσελντορφ και γνωστή «φίλη της Ελλάδας», καθώς κάνει διακοπές επί 30 χρόνια στη χώρα μας, συνήθως με μηχανή μεγάλου κυβισμού. Αξέχαστο της έχει μείνει το καλοκαίρι του 2015, όταν η γερμανική Βουλή είχε συγκληθεί εκτάκτως για να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά η ίδια παραλίγο να χάσει την ψηφοφορία, καθώς είχε απομονωθεί με τη μηχανή της στους… Αρκιούς, ακριτικό νησί κοντά στην Πάτμο, και χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να επιστρέψει στο Βερολίνο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα