Το VMRO δηλώνει έτοιμο να κυβερνήσει με 61 βουλευτές

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μίτσκοσκι σε συνεργασία με αριστερούς και Αλβανούς εξασφάλισε οριακή πλειοψηφία

Το πάνω χέρι στις καυτές πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια επιχειρεί να πάρει τις τελευταίες ώρες ο υπερεθνικιστής αρχηγός του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ανακοινώνοντας πως εξασφάλισε -σε συνεργασία με άλλα κόμματα- την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ως εκ τούτου η κυβέρνηση του υπό παραίτηση πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ απώλεσε πλέον τη «δεδηλωμένη». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι του Σαββάτου ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι το κόμμα του, μαζί με το κόμμα Levica (Αριστερά) και τα αλβανικά κόμματα Συμμαχία για τους Αλβανούς – Εναλλακτική και BESA, εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 βουλευτών, η οποία, όπως είπε, «εγγυάται πως η κυβέρνηση υπό το κόμμα του Ζάεφ ανήκει πλέον στο παρελθόν».

Στη διάρκεια μάλιστα της συνέντευξης Τύπου έδειξε αρκετές φορές τη λίστα με τις ιδιόχειρες υπογραφές 61 βουλευτών, εκ των 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Η δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέστη δυνατή με τη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποχώρηση από την κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος BESA, το οποίο έχει τρεις βουλευτές (έως σήμερα το κόμμα αυτό έχει τέσσερις βουλευτές, όμως η δύναμή του αναμένεται να μειωθεί κατά μία έδρα, καθώς ο αρχηγός του κόμματος αυτού και βουλευτής Μπιλάλ Κασάμι εξελέγη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δήμαρχος του Τετόβου και τη θέση του στη Βουλή θα καταλάβει βουλευτής από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, ως πρώτος επιλαχών). Αφορμή για την αποχώρηση του BESA από τον κυβερνητικό συνασπισμό αποτέλεσε η απόφαση της εθνικής εκλογικής επιτροπής των Σκοπίων να αποδεχτεί ένσταση του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στα Σκόπια DUI του Αλί Αχμέτι για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στον μικρό δήμο Ζέλινο, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς.

Στον εν λόγω δήμο επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά ο υποψήφιος του BESA έναντι του υποψηφίου του DUI και η επανάληψη των εκλογών δύναται να επιφέρει αλλαγή του αποτελέσματος. Το BESA θεώρησε «πισώπλατη μαχαιριά» την ένσταση του DUI και ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Πάντως, την τελική απόφαση για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών ή όχι στο Ζέλινο θα λάβει το εκλογοδικείο των Σκοπίων, στο οποίο έχει προσφύγει το BESA.

Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εφόσον, όπως είπε, δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημείωσε, η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα