Νέα πανδημία… lockdown σαρώνει την Ευρ. Ένωση!

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση ο Γερμανός υπουργός Υγείας, ενώ περιορισμούς εξετάζει και η Καταλονία

Όλο και αυξάνουν τα lockdowns στην Ευρώπη, καθώς γίνεται σαφές πως οι χώρες, η μία μετά την άλλη, εξετάζουν την επιβολή νέων περιορισμών λόγω των πολλών νέων κρουσμάτων. Μετά την Αυστρία και περιφέρειες της Ιταλίας, το Βερολίνο φαίνεται πως κοιτά προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν ζήτησε χθες να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί, προκειμένου να ανασχεθεί η «δραματική» αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα. Ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών -ο αριθμός των ανθρώπων ανά 100.000 κατοίκους που έχουν μολυνθεί από Covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα- έφτασε χθες Τρίτη τους 399,8, αυξημένος από τους 386,5 που ήταν προχθες Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Ο Σπαν, μιλώντας στον γερμανικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ζήτησε να αυξηθούν οι δημόσιοι χώροι στους οποίους θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο των εμβολιασμένων κατά του Covid-19 ή όσων έχουν αναρρώσει και έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, αν και εξήγησε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις των κρατιδίων. Κάποια κρατίδια, όπως η Σαξονία και η Βαυαρία, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από αυτό το κύμα του Covid-19, ήδη λαμβάνουν μέτρα, όπως η ακύρωση των χριστουγεννιάτικων αγορών.

«Η κατάσταση δεν είναι απλώς σοβαρή, σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας είναι πλέον δραματική» υπογράμμισε ο Σπαν. «Αναγκαζόμαστε να μετακινούμε ασθενείς, καθώς οι Εντατικές είναι γεμάτες και αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους ασθενείς με Covid-19». Υπό το βάρος της επέλασης του τέταρτου κύματος της πανδημίας, πάντως, έχει ενταθεί και στη Γερμανία η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του Covid-19 και πληθαίνουν οι φωνές υπέρ ενός τέτοιου μέτρου.

Την ίδια ώρα και η περιφέρεια της Καταλονίας σχεδιάζει να επιβάλει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για τον Covid-19, για την είσοδο των πολιτών σε μπαρ, εστιατόρια και στάδια. Παρόμοιους περιορισμούς εξετάζουν και άλλες περιφέρειες, ώστε να αναχαιτιστεί το νέο κύμα των μολύνσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ισπανία, μια χώρα όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 79% του πληθυσμού, παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που καταγράφονται στην Αυστρία και την Ολλανδία, όμως οι Αρχές θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να βγει σύντομα εκτός ελέγχου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα