«Έβρεξε» δισ. μέσα στην πανδημία για τους κροίσους

Την ώρα που πολλά νοικοκυριά παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, πολλοί εκατομμυριούχοι είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται

Η πανδημία γέννησε ευκαιρίες, όπως φαίνεται, για πολλούς δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να αβγατίζουν μέσα στο διάστημα που η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων πάλεψε -και παλεύει ακόμα- να τα βγάλει πέρα. Η έκθεση για την παγκόσμια ανισότητα, που αποτελεί προϊόν ενός δικτύου κοινωνικών επιστημόνων, εκτιμά πως το μερίδιο των δισεκατομμυριούχων στον πλούτο των νοικοκυριών σημείωσε αύξηση-ρεκόρ στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ και οι εκατομμυριούχοι δεν έμειναν παραπονούμενοι, αφού βγήκαν επίσης ωφελημένοι οικονομικά από τον Covid-19.

Η μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δείχνει πως οι δισεκατομμυριούχοι κατέχουν φέτος συνολικά το 3,5% του παγκόσμιου πλούτου των νοικοκυριών, καταγράφοντας άνοδο, από το 2% που κατείχαν όταν άρχισε η πανδημία στις αρχές του 2020! «Η κρίση του Covid-19 επιδείνωσε τις ανισότητες ανάμεσα στους πολύ εύπορους και στο υπόλοιπο του πληθυσμού» λέει ο επικεφαλής των συγγραφέων της έκθεσης Λούκας Τσάνσελ, επισημαίνοντας πως οι πλούσιες οικονομίες χρησιμοποίησαν μαζική δημοσιονομική στήριξη για να μετριάσουν τη μεγάλη άνοδο της φτώχειας που διαπιστώνεται αλλού.

Έρευνες

Η έκθεση αντλεί στοιχεία από ποικίλες εξειδικευμένες έρευνες και δεδομένα από τη δημόσια σφαίρα, ενώ τον πρόλογό της έχουν συγγράψει οι οικονομολόγοι Αμπχιτζίτ Μπανερτζί και Εστέρ Ντιφλό, οι οποίοι έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ και είναι δύο από τους τρεις που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2019 για τη δουλειά τους πάνω στη φτώχεια. «Εφόσον ο πλούτος είναι μία μείζων πηγή μελλοντικών οικονομικών κερδών και όλο και περισσότερο ισχύος και επιρροής, αυτό προαναγγέλλει περαιτέρω αύξηση της ανισότητας» έγραψαν γι’ αυτό που αποκαλούν «ακραία συγκέντρωση οικονομικής ισχύος στα χέρια μιας πολύ μικρής μειονότητας των υπερπλουσίων».

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ένα φάσμα από υπάρχουσες μελέτες, καθώς οι «λίστες των πλουσίων» και άλλα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση των ανισοτήτων αναφορικά με την υγεία, την κοινωνία, το φύλο και τη φυλή στη διάρκεια της πανδημίας. Η νέα έκθεση δείχνει πως μία ευρύτερη ομάδα 520.000 ενηλίκων, που αποτελούν το πλουσιότερο 0,01% του πληθυσμού, είδε το συνολικό μερίδιό της στον παγκόσμιο πλούτο να φτάνει το 11% φέτος, από 10% που ήταν πέρυσι, ενώ ο ετήσιος παγκόσμιος κατάλογος του «Forbes» με τους δισεκατομμυριούχους περιλαμβάνει αριθμό ρεκόρ 2.755 δισεκατομμυριούχων, με συνολικό πλούτο 13,1 τρισ. δολάρια, από τα 8 τρισ. δολάρια που ήταν πέρυσι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα