Τα ισχυρά χαρτιά στην παγκόσμια αγορά και η αλήθεια για τα κρυπτονομίσματα

Πώς ξεκινάει το 2022, λοιπόν; Mε κορονοϊό βεβαίως και μάλιστα στη χειρότερη φάση της διετούς συγκατοίκησής του μαζί μας, όπως και με πληθωρισμό σε ποσοστό ρεκόρ πολλών ετών στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ.

Από τον Βασίλη Κωνσταντουλάκη

Εκεί μάλιστα κάνει ρεκόρ σχεδόν 40 ετών. Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και στην ευρωζώνη ειδικότερα, είμαστε σε νούμερα δεκαετιών. Αν προσθέσουμε στον πληθωρισμό και την επερχόμενη αλλαγή της τάξης πραγμάτων με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, τότε η αστάθεια θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη με σιγουριά. Θα επιτραπεί ίσως ένα χαλαρότερο πρόγραμμα πλεονασμάτων που θα ωφελήσει τις χώρες του Νότου, αλλά θα έρθει και αύξηση των επιτοκίων αργά ή γρήγορα, όποτε το φθηνό χρήμα θα τελειώσει.

Αύξηση των επιτοκίων για να χτυπηθεί ο πληθωρισμός θα γίνει και στις ΗΠΑ, αλλά στο δεύτερο εξάμηνο. Σε όλο αυτό το κλίμα θα πρέπει να προσθέσετε και την ενεργειακή κρίση, όπως και το ουκρανορωσικό μείγμα που έχει άρωμα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Σε επίπεδο μετοχών, θυμίζω τα 800 δισεκατομμύρια που χάθηκαν, ή καλύτερα εξαφανίστηκαν, από την αμερικανική αγορά από την τραγωδία των κινεζικών εταιρειών. Ξεκίνησε από την EVERGRANDE του real estate και χτύπησε ακόμη και την ταπεινή ΝΙΟ, που κατασκευάζει φθηνά μικρά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και μεγαλουργεί στην αχανή Κίνα. Τις πήρε όλες η μπάλα, αλλά ευτυχώς όχι την αμερικανική αγορά.

Θα πίστευε κάποιος λοιπόν με βεβαιότητα ότι το 2022 θα είναι προβληματικό. Αντιθέτως, η γνώμη μας είναι ότι θα είναι ίσως και καλύτερο από αυτό που περιμένουν και οι πλέον αισιόδοξοι. Ίσως δεν δούμε 60 και πλέον ρεκόρ νέων υψηλών όπως το 2021, αλλά οι δείκτες θα πάνε προς τα πάνω. Και της Ευρώπης και οι τρεις βασικοί των ΗΠΑ, και αρκετοί από την υπόλοιπη αγορά, όπως της Ινδίας, της Βραζιλίας, και φυσικά της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Οι ΗΠΑ βιώνουν την καλύτερη οικονομία τους μεταπολεμικά, παρά τον κορονοϊό, και μπορεί να το πιστώνεται ο Μπάιντεν, αλλά όλοι ξέρουμε ότι είναι επίτευγμα του προηγούμενου πρόεδρου Τραμπ και της υπουργού Οικονομικών της τωρινής κυβέρνησης και προέδρου της FED επί Ομπάμα, Τζάνετ Γέλεν. Φθηνό έως δωρεάν χρήμα στην αγορά, ρεκόρ μείωσης ανεργίας, αυτονομία στην ενέργεια και πώληση τεχνολογίας αιχμής σε όλο τον πλανήτη.

Όλο αυτό δεν αλλάζει ούτε με έναν υψηλό πληθωρισμό, όταν μάλιστα δεν ανακόπηκε η πορεία της αγοράς από τον Covid-19 ή από διάφορα γεωπολιτικά γεγονότα ή ακόμη και με τα γεγονότα στο Καπιτώλιο του περασμένου Ιανουαρίου. Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, μιας και το θέμα μας δεν είναι τα μακρό, αλλά η ουσία των πραγμάτων που είναι οι 20 για εμάς καλύτερες μετοχές για το έτος που μόλις έφτασε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα