Τουρκία: Ο Γιαβάς, φαβορί για διάδοχος του Ερντογάν

Ο δήμαρχος της Άγκυρας σαρώνει στις δημοσκοπήσεις, ενώ έχει ερείσματα και στο κόμμα του «σουλτάνου»

Δεν είναι μόνο η συνεχιζόμενα πτωτική πορεία της τουρκικής οικονομίας που «πληγώνει» τον Ερντογάν. Άλλωστε το 2021 καταγράφηκε ως «η χειρότερη χρονιά» για την τουρκική λίρα, που εντός του περασμένου έτους απώλεσε το 44% της αξίας της.

Ο διαρκώς νευρικός και απρόβλεπτος «σουλτάνος» απειλείται πλέον και πολιτικά, καθώς δεν είναι μόνο η παρουσία του Εκρέμ Ιμάμογλου, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, που λογίζεται από πολλούς ως ο «επόμενος ισχυρός άνδρας» της γείτονος. Στο πολιτικό ταμπλό της Τουρκίας ως ισχυρός παίκτης αναδεικνύεται πια και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος συγκεντρώνει υψηλότατα ποσοστά δημοφιλίας, ξεπερνώντας ακόμη κι εκείνα του πολιτικού συντρόφου στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) Ιμάμογλου!

Τι ακριβώς όμως συμβαίνει στην Τουρκία, που φαίνεται να ξαναζεί τα γεγονότα του 2001, όταν η οικονομική κρίση (συνδυασμός της πτώσης της τουρκικής λίρας και της ανόδου του πληθωρισμού) οδήγησε την επόμενη χρονιά τον Ερντογάν και το κόμμα του στην εξουσία; Αν επιβεβαιωθεί -εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την επόμενη χρονιά- το ρητό «η Ιστορία κάνει κύκλους», παραμένει άγνωστο. Τα δημοσκοπικά δεδομένα δίνουν πάντως τον τόνο. Σε σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης πριν από λίγες ημέρες από την εταιρία Metropoll ο Ερντογάν έρχεται πλέον τέταρτος μεταξύ των πιθανών προεδρικών υποψηφίων.

Ναυάγιο

Συγκεκριμένα, εξασφάλισε ποσοστό μικρότερο του 38%, πίσω από την αρχηγό του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ και τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου. Η μεγαλύτερη έκπληξη της δημοσκόπησης είναι η πρωτιά του 66χρονου Μανσούρ Γιαβάς, αφού ο εκλεγμένος με τo CHP δήμαρχος της Αγκυρας όχι μόνο προηγείται με 60% στην πρόθεση ψήφου -έναντι 50% του Ιμάμογλου-, αλλά αρνητική γνώμη γι’ αυτόν εκφράζει ποσοστό μικρότερο του 25% σε σύγκριση με το 53% και το 55% αντίστοιχα για την Ακσενέρ και τον Ερντογάν. Δικηγόρος στο επάγγελμα, με πρώτη του επαφή στην πολιτική με το εθνικιστικό MHP, ο Γιαβάς έκανε το «μεγάλο άλμα» προσχωρώντας στο CHP το 2013.

Η πορεία αυτή τού χάρισε την αποδοχή από ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, καθιστώντας τον υπολογίσιμο «παίκτη» για την επόμενη μέρα. Από τη στιγμή που τον εκτιμούν και άνθρωποι από το κυβερνών AKP, είναι σαφές πως ο Γιαβάς με την έντονα κοινωνική πολιτική ατζέντα αποτελεί πλέον απειλή για την πολιτική επιβίωση του «σουλτάνου».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα