«Χαραμάδα» εκτόνωσης με αποχώρηση ρωσικών μονάδων

Εύθραυστες ισορροπίες. Νεκρός ένας ρωσόφωνος πολιτοφύλακας σε ανταλλαγή πυρών με στρατιώτες

Μικρά βήματα αποκλιμάκωσης φαίνεται διατεθειμένη να κάνει η Ρωσία, την ώρα που η κατάσταση στη μεθόριο με την Ουκρανία παραμένει τεταμένη. Ενα επεισόδιο χθες βράδυ, ωστόσο, υπενθύμισε πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία. Ενας ρωσόφωνος πολιτοφύλακας έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, η οποία δεν ελέγχεται από το Κίεβο. Ο νότιος στρατιωτικός τομέας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες πως οι δυνάμεις του έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την Κριμαία και να επιστρέφουν στις βάσεις τους, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια στη χερσόνησο, με τις ρωσικές χρηματαγορές να σημειώνουν άμεσα ισχυρή αύξηση.

Kαταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την έναρξη αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων, που στάθμευαν κοντά στα σύνορα, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία».

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μάλιστα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει μια ειρωνεία, αναφερθείς στις πληροφορίες που ήθελαν τους Ρώσους να εισβάλουν εντός των ημερών. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ειρωνευόμενος τις ημερομηνίες που αναδεικνύονταν από τη Δύση για την εισβολή, ο Ρώσος πρόεδρος διερωτήθηκε: «Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;»
Γεγονός είναι, πάντως, πως η φημολογία είχε γίνει έντονη κυρίως μετά το διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το οποίο η ρωσική επίθεση προγραμματιζόταν για σήμερα, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε τον τόνο των προειδοποιήσεών της προς τη Μόσχα, ισχυριζόμενη πως η εισβολή θα γίνει «μέσα σε μερικές ημέρες».

Ο Πούτιν πάντως δεν μάσησε τα λόγια του και χαρακτήρισε «γενοκτονία» αυτό που συμβαίνει στο Ντονμπάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, θα ασκήσουν την ανάλογη επιρροή στο Κίεβο για να βρεθεί λύση στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ.

«Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς είναι ακριβώς γενοκτονία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, έχοντας τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς στο πλάι του.

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό πως η Ρωσία σχεδιάζει ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και έχει μεταφέρει βομβαρδιστικά και αεροσκάφη με υπερηχητικούς πυραύλους στη βάση της στη Συρία.

«Αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων, τύπου Tu-22M3 και MiG-31K, εξοπλισμένα με πυραύλους Kinjal έχουν φθάσει στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, στη Συρία, για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικο-ναυτικές ασκήσεις του πολεμικού στόλου στη Μεσόγειο» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Στις ασκήσεις, που θα λάβουν χώρα στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, θα συμμετάσχουν πλοία από διαφορετικούς στόλους του πολεμικού ναυτικού της χώρας, ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε σχέδια για παρόμοιες ασκήσεις και στη Θάλασσα Μπάρεντς.

Τέλος, και ενώ οι κρίσιμες ώρες δεν έχουν παρέλθει ακόμη, ο Ρώσος απεσταλμένος στην Ε.Ε. Βλαντίμιρ Τσιζόφ δήλωσε -σύμφωνα με το πρακτορείο RIA- πως η Ρωσία «θα απαντήσει», αν σκοτωθούν πολίτες της σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, περιλαμβανομένου του Ντονμπάς. «Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, αν δεν μας προκαλέσουν να το πράξουμε» επισήμανε ο Τσιζόφ. «Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε, αν απαντήσουμε. Ή, αν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε – στο Ντονμπάς ή όπου αλλού» πρόσθεσε ο ίδιος, στον απόηχο των καταγγελιών των ανταρτών της Ουκρανίας πως το Κίεβο ετοιμάζει επίθεση εναντίον τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα