Μόσχα: Προβοκάτσια οι ημερομηνίες για εισβολή

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες δηλώσεις

Με βαρείς χαρακτηρισμούς απαντά το Κρεμλίνο στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η συνεχής πρόβλεψη από τις δυτικές χώρες ημερομηνιών για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προβοκατόρικη και μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και τόνισε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες δηλώσεις.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1, ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα κάνει επίκληση στη λογική των δυτικών εταίρων. «Το γεγονός είναι ότι αυτό οδηγεί απευθείας σε μια αύξηση της έντασης. Και όταν κλιμακώνεται στο μέγιστο η ένταση, όπως συμβαίνει τώρα, για παράδειγμα, στη γραμμή της επικοινωνίας στην ανατολική Ουκρανία, τότε κάθε σπίθα, κάθε απρόοπτο περιστατικό ή κάθε μικρής κλίμακας προσχεδιασμένη προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Επομένως όλο αυτό πιθανόν να έχει επιζήμιες συνέπειες» είπε.

Ωρα για κυρώσεις

Από την πλευρά του Κιέβου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ήρθε η ώρα η Δύση να εφαρμόσει τουλάχιστον τμήμα των κυρώσεων που έχει προετοιμάσει εις βάρος της Ρωσίας.

«Πρέπει να σταματήσουν τη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε πώς εξελίσσονται τα γεγονότα» είπε. Η δήλωση του Κουλέμπα ακολούθησε την ανακοίνωση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για παράταση των στρατιωτικών τους ασκήσεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες του Παρισιού για την επίλυση της κρίσης με διπλωματικά μέσα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, ωστόσο διαφώνησαν για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας.

Ευθύνες

Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία. Σε ξεχωριστή συνομιλία ο Μακρόν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν πιθανούς τρόπους διασφάλισης άμεσης αποκλιμάκωσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε πως το Κίεβο είναι υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ στην προηγούμενη συνομιλία τους υπογράμμισε την προθυμία της χώρας του για διάλογο εν μέσω των φόβων ότι η Ρωσία πιθανόν να βρίσκεται στα πρόθυρα εισβολής.

«Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας με ή χωρίς τη στήριξη εταίρων» είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Ζελένσκι και κάλεσε τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ να είναι ειλικρινείς ως προς τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του.

Απευθυνόμενος σε όσους στηρίζουν την Ουκρανία στην τρέχουσα κρίση, ζήτησε οι κυρώσεις να επιβληθούν άμεσα, καθώς, όπως είπε, «δεν θα έχουν νόημα όταν θα έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα