Γαλλία: «Έφαγε» 4 χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν!

Ο Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε για την εικονική πρόσληψη της συζύγου του Πενελόπ στο βουλευτικό του γραφείο

Όταν η Δικαιοσύνη και οι νόμοι του κράτους εφαρμόζονται, όλα μπορούν να συμβούν, ακόμη κι αν πρόκειται για αρχηγούς κομμάτων, πρωθυπουργούς και παρ’ ολίγον προέδρους.

Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για την εικονική -όπως έκρινε το δικαστήριο- πρόσληψη της συζύγου του στο βουλευτικό του γραφείο επί σειράν ετών. Κατηγορία που υπό άλλες συνθήκες, σε άλλες χώρες δηλαδή, δεν θα έφτανε καν σε δικαστική αίθουσα ή θα κατέληγε στο συρτάρι.

Η σύζυγος του Φιγιόν, Πενελόπ, καταδικάστηκε και αυτή σε φυλάκιση δύο ετών, ενώ το δικαστήριο τους επέβαλε και χρηματική ποινή ύψους 375.000 ευρώ στον καθέναν. Το ζεύγος Φιγιόν, που δεν ήταν παρόν στη δίκη, επέμεινε -όπως και πρωτοδίκως- ότι η απασχόληση ήταν πραγματική και όχι εικονική, χωρίς όμως να πείσει το Εφετείο. Αν το ζεύγος Φιγιόν δεν κάνει χρήση του δικαιώματος αναίρεσης της απόφασης, θα κληθεί ενώπιον δικαστή εκτέλεσης της ποινής, ο οποίος μπορεί να αποφασίσει, για παράδειγμα, αν θα φορέσουν ηλεκτρονικό βραχιόλι ή θα οδηγηθούν στις φυλακές!

Το σκάνδαλο Φιγιόν αποκαλύφθηκε με ένα… tweet της εφημερίδας «Le Canard Enchaîné». Εως τότε, το 2017, ο Φρανσουά Φιγιόν ήταν ο πολιτικός που θεωρούνταν φαβορί για το Ελιζέ. Το σκάνδαλο, γνωστό ως «Penelope Gate», ξέσπασε μόλις έξι εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017, γκρεμίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία και αφήνοντας για πρώτη φορά υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς εκτός β’ γύρου στις προεδρικές εκλογές.

Ο Φιγιόν καταδικάστηκε το 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση, τρία από αυτά με αναστολή, επειδή πλήρωσε στη σύζυγό του περίπου 1.000.000 ευρώ από δημόσιο χρήμα για την ελάχιστη εργασία της ως κοινοβουλευτικής βοηθού του – ένα σκάνδαλο που έβαλε τέλος στις προεδρικές φιλοδοξίες του. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Φιγιόν αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε παράνομο, αν και αργότερα αναγνώρισε ότι έκανε λάθος κρίσης.

Ο Φιγιόν εργάζεται πλέον στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και μάλιστα έως την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων δύο ρωσικών εταιριών πετρελαίου, της ρωσικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου Zarubezhneft και της πετροχημικής εταιρίας Sibur.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα