Ο Τζόνσον φεύγει, αλλά… παραμένει πρωθυπουργός

Δήλωσε ότι θα αποχωρήσει οριστικά όταν εκλεγεί νέος αρχηγός στο κόμμα, προκαλώντας νέες γκρίνιες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε επίσημα χθες το πρωί, αλλά η πτώση του σφραγίστηκε από την περασμένη Τρίτη, όταν δύο υπουργοί του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Ηταν η αρχή ενός προδιαγεγραμμένου τέλους…

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε από τους Σουνάκ (ΥΠΟΙΚ) και Τζαβίντ (υπ. Υγείας), που αποχώρησαν από την κυβέρνηση επειδή ο Τζόνσον έλεγε συστηματικά ψέματα για όσα γνώριζε για τα σεξουαλικά σκάνδαλα του Κρίστοφερ Πίντσερ, αναπληρωτή αρχηγού των Συντηρητικών. Παρόμοια ψέματα έλεγε και για τα παράνομα πάρτι του στην πανδημία. Ο Τζόνσον, τελικά, παραδέχτηκε ότι πράγματι είχε ενημερωθεί από το 2019 για τη δράση του Πίντσερ, αλλά ότι «δεν μπορούσε να το θυμηθεί αυτό». Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Από την περασμένη Τρίτη και για τις επόμενες 36 ώρες ακολούθησε ένα τσουνάμι παραιτήσεων από 50 και πλέον μέλη της κυβέρνησης. Ο Τζόνσον υποχρεώθηκε χθες να παραιτηθεί μεν, αλλά είπε ότι σκοπεύει να παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι να εκλεγεί νέος αρχηγός. Το χρονοδιάγραμμα για την κούρσα ηγεσίας θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες από την ημερομηνία έναρξής της. Πολλά στελέχη των Torries αντιδρούν νευρικά και ζητούν από τον Τζόνσον να αποχωρήσει αμέσως. «Να φύγει σήμερα, αλλιώς θα προκαλέσει μακελειό. Δεν πιστεύει ότι τέλειωσε, θέλει να κερδίσει χρόνο, να φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο» έγραψε στο twitter ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην βοηθός του πρωθυπουργού. Από την πλευρά του ο Τζόνσον δήλωσε «πολύ περήφανος για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης», παραθέτοντας «την έξοδο από την Ε.Ε., τη γρηγορότερη κυκλοφορία εμβολίων στην Ευρώπη, την ταχύτερη έξοδο από το lockdown και την απάντηση στην επιθετικότητα του Πούτιν», ενώ πρόσθεσε: «Είμαι πολύ στενοχωρημένος που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο».

Όσον αφορά την κούρσα ηγεσίας στους Συντηρητικούς, εκ των φαβορί θεωρείται ο δημοφιλής στο κόμμα Ναντίμ Ζαχάουι, πρόσφυγας από το Ιράκ που υποστήριξε το Brexit και επέβλεψε το πρόγραμμα εμβολίων. Τη θέση, όμως, αναμένεται να διεκδικήσουν και η ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τομ Τάγκεντχατ, η γενική εισαγγελέας Σουέλα Μπρέιβμαν, ο υπ. Αμυνας Μπεν Γουάλας αλλά και οι παραιτηθέντες υπουργοί Σουνάκ και Τζαβίντ.

Όποιος κι αν διαδεχτεί τον Τζόνσον θα κληρονομήσει τερατώδεις προκλήσεις. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 11% το φθινόπωρο. Οι απεργίες για την ακρίβεια εξαπλώνονται σαν φωτιά. Το σύστημα Υγείας παλεύει με μια τεράστια συσσώρευση 4.300.000 ασθενών που περιμένουν προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον «Economist», το μόνο που δεν κινδυνεύει την επόμενη μέρα είναι η πολιτική Τζόνσον για σθεναρή υποστήριξη προς την Ουκρανία. Αναμένεται ότι η ίδια στάση θα διατηρηθεί κι από τον διάδοχό του.

Πάντως, η πτώση του χαροποίησε χθες τη Μόσχα. Ρώσοι πολιτικοί τον χαρακτήρισαν «ηλίθιο κλόουν», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν μας συμπαθεί ούτε τον συμπαθούμε».

Αντίθετα, ο Τζόνσον έχει πολλούς φαν στην Ουκρανία, με μεγαλύτερο τον Ζελένσκι, που του τηλεφώνησε για να του εκφράσει τη λύπη του, σύμφωνα με το BBC. «Όχι μόνο εγώ, αλλά ολόκληρη η ουκρανική κοινωνία σάς συμπονεί» του είπε, ευχαριστώντας τον για την «αποφασιστική δράση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα