Αιχμές Μακρόν κατά Σολτς για τη γερμανική ενεργειακή πολιτική

«Ρωγμή» στον γαλλογερμανικό άξονα. Το Παρίσι κατηγορεί το Βερολίνο ότι με το πακέτο «βόμβα» των 200 δισ. ευρώ θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες χωρών-μελών της Ε.Ε. με μικρότερο δημοσιονομικό χώρο

«Ρωγμή» στον γαλλογερμανικό άξονα. Το Παρίσι κατηγορεί το Βερολίνο ότι με το πακέτο «βόμβα» των 200 δισ. ευρώ θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες χωρών-μελών της Ε.Ε. με μικρότερο δημοσιονομικό χώρο

Σοβαρά ρήγματα όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει ως τσιφλίκι του το Βερολίνο, αλλά και στον «παραδοσιακό» γαλλογερμανικό άξονα ισορροπιών στη γηραιά ήπειρο προκαλεί η απόφαση της Γερμανίας να κάνει ό,τι θέλει για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας – αγνοώντας βέβαια οποιαδήποτε κεντρική ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα.

Το Παρίσι χθες, όχι άδικα, έσπευσε να εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του, σημειώνοντας πως το πακέτο «βόμβα» των 200 δισ. ευρώ που ετοιμάζει να διαθέσει στο εσωτερικό της Γερμανίας το Βερολίνο θα αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ζήτησε μάλιστα με νόημα «καλύτερο συντονισμό» των εθνικών προγραμμάτων. «Είναι νόμιμο και φυσιολογικό τα κράτη-μέλη να αναζητούν λύσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον πληθωρισμό και στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Το κάνουμε κι εμείς» παραδέχτηκε το Ελιζέ εν όψει της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πράγας, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή.

«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας» δήλωσε χαρακτηριστικά σύμβουλος του προέδρου Μακρόν, ενώ πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με τη λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας».

Από τη δική της πλευρά χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωνε, εν όψει της άτυπης συνόδου της Πράγας, πως «πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνοντας πως θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη, σε επιστολή της προς τους ηγέτες, με συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά για το θέμα της ενέργειας.

Πάντως, κι ενώ στο εξωτερικό η αντανάκλαση του γερμανικού πλάνου καταγράφει αρνητικές αντιδράσεις, στο εσωτερικό, με διαφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και της αγοράς ενέργειας, εκκίνησαν οι προσπάθειες εξειδίκευσης των μέτρων για την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Οι εταιρίες του κλάδου απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης ως ανεφάρμοστη, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας καταγγέλλει ακόμη και φιλικές χώρες – εξαγωγείς αερίου για «αστρονομικές» τιμές και ζητά παρέμβαση της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την «Bild», προχθές συνεδρίασε για πρώτη φορά εμπιστευτικά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων «Αέριο και Θέρμανση», με στόχο να αναπτύξουν την πρακτική εφαρμογή του «φρένου» των τιμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σολτς. Οπως ανέφερε μάλιστα το δημοσίευμα, το υπουργείο του Ρόμπερτ Χάμπεκ θέλει μια τιμή αερίου η οποία να βασίζεται στην κατανάλωση κάθε νοικοκυριού κατά το προηγούμενο έτος, ενώ ως πιθανή παραλλαγή προτείνεται να επιδοτηθεί το 70% της κατανάλωσης του 2021 και η τιμή ανά κιλοβατώρα να περιοριστεί στα 12 λεπτά. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία η τιμή της κιλοβατώρας ήταν 7 λεπτά.

Η πρόταση ωστόσο του υπουργείου συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των προμηθευτών του φυσικού αερίου, ενώ η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης Διαχείρισης Ενέργειας και Υδάτων Μαρί – Λουίζε Βολφ δήλωσε ότι «το μοντέλο του υπουργείου δεν είναι εφαρμόσιμο, χρειάζονται λύσεις γρήγορες και μη γραφειοκρατικές», καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές ζουν σε διαμερίσματα με κεντρικό σύστημα θέρμανσης και θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο να προσαρμοστεί κάθε λογαριασμός στο πλαφόν. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, μια σταθερή έκπτωση στην τιμή της κιλοβατώρας θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, με στόχο το Σαββατοκύριακο να παρουσιάσει στην κυβέρνηση ολοκληρωμένη πρόταση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα