Πολύνεκρα αντίποινα με καταιγισμό ρωσικών (πυραυλικών) επιθέσεων!

Η απόφαση της Μόσχας (μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας) να προβεί σε μεγάλης κλίμακας χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές βάζει νέα δεδομένα και δίνει νέα τροπή στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία

«Προσπαθούν να μας εξοντώσουν, να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης, (…) να εξοντώσουν τους πολίτες που κοιμούνται στα σπίτια τους στην πόλη της Ζαπορίζια. Να σκοτώσουν ανθρώπους που πηγαίνουν στη δουλειά τους στο Ντνίπρο και το Κίεβο». Το μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χθες στο Telegram, σόκαρε.

«Οι σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού δεν σταματάνε να ηχούν σε όλη την Ουκρανία. Πύραυλοι μας χτυπάνε. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος ενώ τη Δευτέρα υπήρξε καταιγισμός βομβαρδισμών από ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν σε διάφορες πόλεις της χώρας, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 11 νεκρούς και 64 τραυματίες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Τα ρωσικά αντίποινα για την έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο στη στρατηγικής σημασίας, τον καιρό αυτόν, γέφυρα στην Κριμαία θεωρούνταν σχεδόν δεδομένα από την πρώτη στιγμή – μόνο που η απόφαση της Μόσχας να προβεί σε τέτοιας κλίμακας επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές «βάζει νέα δεδομένα, δίνει νέα τροπή στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία», σημείωναν αναλυτές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ξεκάθαρος ως προς τις ρωσικές προθέσεις, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικές ενέργειες» εναντίον της Ρωσίας, ενώ δεσμεύτηκε να αντιδράσει σθεναρά εάν συνεχιστούν.

«Είναι προφανές πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν, οργάνωσαν και διενήργησαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές της Ρωσίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος για την έκρηξη στη γέφυρα. «Με τις ενέργειές του το καθεστώς του Κιέβου έβαλε τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τις πιο απεχθείς διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι απλώς αδύνατον να αφήσουμε τέτοιου είδους εγκλήματα αναπάντητα» τόνισε επίσης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τη Δευτέρα διάφορες πόλεις στην Ουκρανία έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό, με τις υποδομές να καταστρέφονται σε αρκετές περιπτώσεις ολοσχερώς. «Ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλά με πυραύλους» δήλωσε αργότερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, στον απόηχο των λεγομένων του Ρώσου προέδρου που άφηνε ανοιχτή τη… συνέχεια.

«Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για αυτό» διεμήνυσε. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά που έκανε επίσης στις προθέσεις του Κιέβου το επόμενο διάστημα. Οπως είπε, η Ουκρανία προσπαθεί να διενεργήσει επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού σταθμού στη Ρωσία και εναντίον του αγωγού αερίου TurkStream, ενώ επανέλαβε -δίχως να παρέχει πάντως αποδείξεις- πως τόσο η Ουκρανία όσο και οι υποστηρικτές της στο ΝΑΤΟ βρίσκονται πίσω από τις ανεξήγητες ρωγμές στους αγωγούς αερίου Nord Stream που διέρχονται από τη Ρωσία στη Γερμανία, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Τέλος, χθες, και ενώ το «κουβάρι» των εξελίξεων δείχνει να περιπλέκεται κι άλλο και το ενδεχόμενο ειρήνευσης να μοιάζει με μακρινό όνειρο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον της χώρας του και πως, κατά συνέπεια, το Μινσκ θα αναπτύξει κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης ρωσικών και λευκορωσικών στρατευμάτων, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα