Αμερικανικές «πιέσεις» στον Ζελένσκι να γυρίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Δημοσίευμα της «Washington Post» αναφέρει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ενθαρρύνει τώρα το Κίεβο να απεμπολήσει την άρνησή του να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος

Tην ώρα που οι ρωσικές βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν στην ουκρανική γη, στοχεύοντας πια κυρίως στις υποδομές ενέργειας, κι ενώ την ίδια στιγμή οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ουκρανών προελαύνουν στις κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές ανακαταλαμβάνοντας εδάφη, υπογείως επικρατεί διπλωματικός πυρετός!

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το Σάββατο δημοσίευμα της «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά με το θέμα, τις οποίες βέβαια η εφημερίδα δεν κατονόμασε, το ρεπορτάζ εξηγεί πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αντιθέτως, αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα καλά υπολογισμένη κίνηση, με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη η οποία θα κρατήσει χρόνια. Πάντα κατά το δημοσίευμα, οι συνομιλίες δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Ουκρανία.

Δημόσια, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος του, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η «Washington Post» σημειώνει επιπλέον πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την εκτίμηση Ουκρανών ομολόγων τους ότι ο Πούτιν προς το παρόν δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί, όμως αναγνωρίζουν πως η άρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακόμη και να συζητήσει μαζί του ενέτεινε τις ανησυχίες σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων.

«Η κόπωση όσον αφορά την Ουκρανία είναι αληθινό ζήτημα για ορισμένους από τους εταίρους μας» παραδέχτηκε Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα στην εφημερίδα. Οπως είναι γνωστό, ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα στις 4 Οκτωβρίου που χαρακτηρίζει επισήμως «αδύνατη» την προοπτική κάθε είδους συνομιλιών με τον Πούτιν, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τη Ρωσία.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν διαβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο την Παρασκευή, ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκλογών που διεξάγονται την Τρίτη. Μιλώντας πάντως για το θέμα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε: «Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Εάν η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση, θα πρέπει να σταματήσει τις βόμβες και τους πυραύλους της, και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο. Το Κρεμλίνο έχει αποδείξει την απροθυμία του να εμπλακεί σοβαρά σε διαπραγματεύσεις πριν ακόμη εισβάλει στην Ουκρανία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα