Σουηδία: Πιάνουν τόπο οι τουρκικοί εκβιασμοί

Τα χατίρια των Τούρκων τρέχουν να κάνουν άρον άρον οι Σουηδοί προκειμένου η Αγκυρα να δώσει το πολυπόθητο «ΟΚ» της για την ένταξη της χώρας της σκανδιναβικής χερσονήσου στο ΝΑΤΟ. Η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας θα αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), καθώς επιθυμεί να κερδίσει την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξή της στη Συμμαχία, δήλωνε χθες στο σουηδικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών της.

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία και ο πολιτικός της βραχίονας PYD θεωρούνται από την Τουρκία προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Από το 1984 το PKK έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος, με αρχικό στόχο την επίτευξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Η Σουηδία μαζί με τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την YPG στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν δεν σταματήσει να υποστηρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή.

«Υπάρχει υπερβολικά στενή σχέση ανάμεσα σε αυτές τις οργανώσεις και το PKK… και δεν είναι καλό για τη σχέση μας με την Τουρκία» δήλωσε χθες με νόημα στη δημόσια ραδιοφωνία Swedish Radio ο υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα