Μυστικές επαφές (στην Τουρκία) ΗΠΑ – Ρωσίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Συναγερμός» από την είδηση που μετέδωσε πρώτη η ρωσική εφημερίδα «Kommersant». Οι Αμερικανοί μίλησαν για συνομιλίες του επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς με τον Ρώσο ομόλογό του

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει παλιότερα στο έγκυρο περιοδικό «The Atlantic», ο Χένρι Κίσινγκερ είχε ισχυριστεί πως «οι συγκρούσεις μπορεί να ξεσπάσουν για δύο λόγους. Ο ένας είναι η βαθμιαία αύξηση της έντασης. Ο άλλος προκύπτει από το γεγονός ότι τα σύγχρονα κράτη είναι συνηθισμένα στον κανόνα πως μια λύση θα βρεθεί στο τέλος». Στην περίπτωση του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, έπειτα από τη ρωσική εισβολή, το στοιχείο της έντασης αποτυπώθηκε το διάστημα που προηγήθηκε της έναρξης της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Κι όταν το θερμόμετρο αποτύπωσε το «σημείο βρασμού», τότε τα γεγονότα «έτρεξαν» με τον πιο καταστροφικό τρόπο.

Αυτό που μένει να απαντηθεί τώρα είναι αν οι εμπλεκόμενες πλευρές σε μια τόσο σύνθετη -ως προς τις συνέπειές της- σύγκρουση ευελπιστούν στην τήρηση του… κανόνα. Αυτού που θέλει τους αντιμαχόμενους να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, με σκοπό να αναζητήσουν τον δρόμο προς την ειρήνευση.

Ως εκ τούτου, ο «συναγερμός» που σήμανε χθες στα διεθνή κέντρα αποφάσεων, όπως και στα δημοσιογραφικά γραφεία, η είδηση πως Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν -επί τουρκικού εδάφους, και δη στην Αγκυρα- συνομιλίες, εν μέσω των συνεχιζόμενων, οξυμένων εντάσεων μεταξύ Μόσχας – Ουάσινγκτον με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν, αν μη τι άλλο, λογικός.

Την είδηση μετέδιδε χθες πρώτη η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», επικαλούμενη καλά ενημερωμένη πηγή. Εντούτοις, Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, ενώ και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε και να διαψεύσει το δημοσίευμα. Η «Kommersant» μέσα από το ρεπορτάζ της δεν επεισήλθε σε άλλες λεπτομέρειες, όπως για τον σκοπό των συνομιλιών, αλλά σημείωνε πως η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε δημοσίως εκ των προτέρων. Επίσης, πάντα κατά τη ρωσική εφημερίδα, υπογραμμιζόταν ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR της Ρωσίας, φέρεται ότι ήταν μέλος της αντιπροσωπίας που έστειλε η Μόσχα στην Αγκυρα.

Πιο αποκαλυπτική ήταν πάντως η αμερικανική πλευρά. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωνε τη Δευτέρα πως στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκεται ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, για να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του. Στόχος μάλιστα των Αμερικανών ήταν διά του Μπερνς να μεταφέρουν μήνυμα της Ουάσινγκτον σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης πάντως, που έδωσε το περίγραμμα της «αποστολής» του επικεφαλής της CIA στην Τουρκία, εξήγησε ταυτόχρονα πως ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, δεν θα διεξαγάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις με τον Ναρίσκιν. Δηλαδή διαπραγματεύσεις που αφορούσαν -ενδεχομένως- οποιουδήποτε είδους διευθέτηση του πολέμου που μαίνεται.

Δήλωση με νόημα πάντως έκανε χθες ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που τόνισε πως είναι στο χέρι της Ουκρανίας να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει εναντίον της η Ρωσία. «Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί. Εμείς θα τους στηρίξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. της νατοϊκής συμμαχίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα