Πολωνική πρόταση-βόμβα για πολεμικές επανορθώσεις

• Η είδηση βγήκε από τη Γερμανία, έχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά για τα εγχώρια συστημικά μέσα -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Θα καταλάβετε το γιατί…

• Στο Βερολίνο λοιπόν πραγματοποίησε χθες και προχθές επίσημη επίσκεψη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Αρκάντιους Μουλάρτσικ, ο οποίος είναι αρμόδιος και για θέματα τα πολεμικών επανορθώσεων. Πριν από τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα, Αννα Λούρμαν, έβαλε φωτιές με δηλώσεις στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. «To ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων είναι για την Πολωνία θεμελιώδες» τόνισε, πηγαίνοντας κι ένα βήμα παραπέρα: «Η Γερμανία πλέον έχει μόνο μία επιλογή: είτε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Πολωνία είτε η Βαρσοβία να θέσει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora – στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ε.Ε.».

• Ομως ο Πολωνός υφυπουργός δεν περιορίστηκε εκεί. Προχώρησε σε μια πρόταση-βόμβα, καθώς τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής διεθνούς διάσκεψης με όλες τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. «Πέραν των διμερών συνομιλιών, θα πρέπει να διεξαχθεί και μια Διεθνής Διάσκεψη για το θέμα, διότι αφορά πολλές άλλες χώρες» είπε συγκεκριμένα…

• Μάλιστα, το γερμανικό πρακτορείο έκανε με την ευκαιρία αυτή και μια αποκάλυψη: Ηδη πριν από δύο εβδομάδες η Πολωνία απέστειλε επίσημη διπλωματική νότα σε 51 χώρες της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης κοινοποιώντας τις θέσεις της πάνω στο ζήτημα και «ζητώντας κατανόηση». Μεταξύ των χωρών που έλαβαν τη νόταμ είναι και η Ελλάδα…

• Να θυμίσουμε ότι η Πολωνία έχει ανοίξει τον δρόμο προχωρώντας στη διεκδίκηση από τη Γερμανία αποζημιώσεων ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες συγκεκριμενοποιήθηκαν από ειδική επιτροπή του πολωνικού Κοινοβουλίου και έχουν επιδοθεί ήδη στο γερμανικό υπ. Εξωτερικών. Ο Μουλάρτσικ έχει αναλάβει πρόσφατα τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας του για τα θέματα αυτά…

• Η πάγια γερμανική θέση είναι ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έληξε με τη συμφωνία «2 συν 4» του 1990 . Ο Πολωνός υφυπουργός απάντησε όμως χαρακτηριστικά «Τίποτα κάτω από το χαλί», προσθέτοντας ότι «η Γερμανία ακολουθεί από τη δεκαετία του 1950 την πολιτική της αποσιώπησης, της παραγραφής και της λήθης» και κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο «για ανθρώπους στην Πολωνία που μια ζωή αναζητούσαν δικαιοσύνη και δεν τη βρήκαν», την ώρα που καταβάλλονται στη Γερμανία συντάξεις «σε πρώην στρατιώτες της Βέρμαχτ και μέλη των S.S.».

• Η ελληνική κυβέρνηση τι λέει για όλα αυτά, άραγε, και εν προκειμένω για την πρόταση διεξαγωγής διεθνούς διάσκεψης; Προς το παρόν σιωπά…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα