Πραξικόπημα Ερντογάν για να εξοντώσει τον Ιμάμογλου!

Σε διατεταγμένη υπηρεσία, η Δικαιοσύνη καταδίκασε σε φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης που αποτελούσε βασικό αντίπαλο του «σουλτάνου» στις επερχόμενες εκλογές

Aπίστευτα πράγματα διαδραματίζονται σε πολιτικό επίπεδο στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες, καθώς με εργαλείο νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του «σουλτάνου», εν όψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, η Δικαιοσύνη της γείτονος καταδίκασε χθες «για προσβολή αξιωματούχων» σε ποινή φυλάκισης άνω των δύο ετών -και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα- τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Το προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης, που αποτελεί πολιτικό αντίπαλο-εχθρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο Κεμάλ Πολάτ, δικηγόρος του Ιμάμογλου, ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση στην καταδίκη φυλάκισης δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου λοιπόν, ο Ιμάμογλου θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

«Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή» αντέδρασε με δηλώσεις του ο Ιμάμογλου μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, που βέβαια προκαλεί σοκ και απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από αυτό που η Ευρώπη ονομάζει «κράτος δικαίου». Ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε μάλιστα «αδιανόητη» και «πολιτική» την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε είναι «μια σύνοψη των συνθηκών» που επικρατούν στην Τουρκία.

Οι νομικοί σύμβουλοί του ανέφεραν ότι η ποινή φυλάκισης συνοδεύεται από «στέρηση ορισμένων (πολιτικών) δικαιωμάτων», όπως αυτό της εκλογιμότητας, για διάστημα ίσο με τη στέρηση της ελευθερίας του. Εάν διατηρηθεί αυτή η ποινή στο Εφετείο, «η απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας θα είναι ίσης διάρκειας με την επιβληθείσα φυλάκιση» εξήγησε ο Πολάτ.

Ο 52χρονος δήμαρχος προέρχεται, όπως είναι γνωστό, από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και θεωρείται πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατηγορία αφορούσε δηλώσεις που είχε κάνει το 2019, όταν χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής, η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Στις επαναληπτικές εκλογές, όμως, αναδείχθηκε και πάλι νικητής.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του Ιμάμογλου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης και φώναζαν συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δίκαιο, Νόμος, Δικαιοσύνη», την ώρα που το κορυφαίο στέλεχος του CHP διαμήνυε ακόμη μία φορά πως έχει «εμπιστοσύνη στην τουρκική Δικαιοσύνη», ενώ συγχρόνως κατήγγελλε -δικαίως- ως «πολιτική» την υπόθεση καταδίκης του.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ των ελάχιστων ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές τον Ερντογάν, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με σοβαρή οικονομική κρίση και με πληθωρισμό που επισήμως κυμαίνεται γύρω στο 85%.

Πολλοί παρατηρητές, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα προτιμούσε να είναι ο ίδιος υποψήφιος στις εκλογές.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που βρισκόταν στο Βερολίνο χθες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που έκαναν βέβαια τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, επέσπευσε την επιστροφή του στην Τουρκία. Προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο κατήγγειλε με ένα βίντεο που ανάρτησε στο twitter τη «διεφθαρμένη Δικαιοσύνη» και τη «σφαγή του νόμου» από το κράτος του Ερντογάν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα