Tιμωρία του Ταγίπ Ερντογάν η σύγχρονη ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος αμέσως μετά τη συνάντηση Μπούρα – Καλίν στο Βερολίνο αύξησε σε καθημερινή βάση τις απειλές του σε βάρος της Ελλάδας

Από την
Κύρα Αδάμ

Με τις χειρότερες δυνατές προβλέψεις κλείνει το 2022 για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς η προεκλογική κούρσα σε Αθήνα και Αγκυρα μπαίνει στην τελική ευθεία της, με σημείο τερματισμού τις αρχές του καλοκαιριού.

Η πρόσφατη συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών στο Βερολίνο, κυρίας Μπούρα και κ. Καλίν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν άκαρπη, ενώ η σκέψη για ένα μορατόριουμ, ώστε οι δύο χώρες να βαδίσουν ήρεμα μέχρι τις εκλογές, δεν πρυτάνευσε, και η πιθανότητα συνομιλιών βρίσκεται κάτω από το μηδέν του παγωμένου υδραργύρου.

Και τούτο διότι ο Τ. Ερντογάν αμέσως μετά τη συνάντηση Μπούρα – Καλίν στο Βερολίνο όχι μόνο αύξησε σε καθημερινή βάση τις απειλές του ότι θα στείλει τον πύραυλό του στο κεφάλι της Αθήνας «αν η Ελλάδα δεν κάτσει ήσυχα», αλλά όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα η Αγκυρα πολλαπλασιάζει καθημερινώς τις επιθετικές κινήσεις της στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας έτσι τον συλλογισμό ότι επιδιώκει σχεδόν μετά μανίας την πρόκληση αεροπορικού ατυχήματος. Δι’ αυτού του τρόπου η Αγκυρα επιδιώκει να σύρει την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο Δ.Δ. Χάγης ή σε Διαιτησία και, κυρίως, σε αναγκαστικές διμερείς διαπραγματεύσεις, με την Αγκυρα να θέτει στο τραπέζι όλες τις επιδιώξεις της σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την ξέφρενη συμπεριφορά Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, γεγονός που εμποδίζει τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει εκλογές «άμεσα», όπως πιθανότατα θα επιθυμούσε.

Τον προβληματισμό της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίο ότι εξέφρασε μετ’ επιτάσεως δύο φορές μέσα στον μήνα η Ντόρα Μπακογιάννη σε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις της. Η δεύτερη πανομοιότυπη αναφορά, μάλιστα, έγινε ακριβώς μετά την άκαρπη συνάντηση Μπούρα – Καλίν στο Βερολίνο. Η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία της για το ισχυρό ενδεχόμενο ο Ερντογάν να εκμεταλλευτεί το μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα (σ.σ.: όταν ο βαθμός πολιτικής αποτελεσματικότητας και ακαριαίας πολιτικής αντίδρασης θα είναι φυσιολογικά μειωμένος) και να δημιουργήσει έστω και στιγμιαία επεισόδιο αιφνιδιασμού σε βάρος της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η «δημοκρατία» σε άρθρο της στις 12/11/2022 είχε επισημάνει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν πριν από τις εκλογές στην Αγκυρα, ώστε να μη δημιουργηθεί η «χρυσή ευκαιρία» για τον Τούρκο απερχόμενο πρόεδρο να επιδιώξει ένα «τυχαίο ατύχημα», που θα βρει την Ελλάδα πολιτικά σχεδόν ακέφαλη και τις Ενοπλες Δυνάμεις σε αναζήτηση διαταγών και εφαρμογής εντολών.

Για την πρόληψη και αποφυγή ενός τέτοιου περιστατικού -με «τυχαίο ατύχημα» ή προσπάθεια αιφνιδιαστικής τουρκικής επιθετικής ενέργειας, έστω και για δύο λεπτά, στο Αιγαίο- θα ήταν αναγκαίο και πολιτικά αποδεκτό από όλα τα πολιτικά κόμματα, για προληπτικούς λόγους, να «λύσουν τα χέρια» της επιχειρησιακής Λερναίας Υδρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για το ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας), που θα πλήξει σαν «Λερναία Υδρα» τον πύραυλο Tayfun και τον Ερντογάν μαζί. Πριν από τις ελληνικές εκλογές, για λόγους προληπτικούς, ο τακτικός και ο επιχειρησιακός έλεγχος των αεροπορικών δυνάμεων είναι αναγκαίο να δοθούν στον αρχηγό ΑΤΑ, έτσι ώστε να αποτραπεί εν τη γενέσει της οποιαδήποτε επιβουλή του Ερντογάν κατά τη διάρκεια των διπλών εκλογών στην Ελλάδα, με την πολιτική αστάθεια που θα δημιουργηθεί στο ενδιάμεσο.

Βεντέτα

Η εχθρική και επιθετική συμπεριφορά του Τ. Ερντογάν δεν αφορά μόνο την«προσωπική βεντέτα» του με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Η «βεντέτα» αυτή αφορά την Ελλάδα συνολικώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας. Επομένως αφορά στον ίδιο βαθμό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης εν όψει των εκλογών.

Η προληπτική και αποτελεσματική απόφαση για την αποτροπή οποιουδήποτε τουρκικού κακόβουλου σχεδίου εναντίον της Ελλάδας το επόμενο κρίσιμο προεκλογικό διάστημα ανήκει εξίσου -χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες- σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα