Τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών στη Σουηδία

Ο σουηδικός μεταλλευτικός όμιλος LKAB ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε στην περιοχή Κίρουνα στον Μεγάλο Βορρά της Σουηδίας το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη.

Μια ανακάλυψη πολύ σημαντική, καθώς η ήπειρος προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως για την προμήθεια των μεταλλευμάτων.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στοιχείων σπάνιων γαιών στο δικό μας μέρος του κόσμου και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή αποφασιστικής σημασίας πρώτων υλών απολύτως κρίσιμων για την πράσινη μετάβαση» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του δημόσιου ομίλου LKAB, Γιαν Μόστρεμ, έχοντας στο πλευρό του την υπουργό Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, Εμπα Μπους.

Με μια πρώτη εκτίμηση, το κοίτασμα της Κίρουνα περιλαμβάνει τουλάχιστον «1.000.000 τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών», όμως η επιχείρηση υπογραμμίζει ότι δεν έχει ακόμη υπολογίσει την ακριβή κλίμακά τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα