Κύπρος: Τον πρώτο λόγο ο Χριστοδουλίδης

Θα αναμετρηθεί με τον ανεξάρτητο, υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο

Στις 6 χθες το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες στην Κύπρο και στο εξωτερικό για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια εκλογική αναμέτρηση που -σύμφωνα με τον γενικό έφορο Εκλογών Κώστα Κωνσταντίνου- έφερε στις κάλπες το 67,6% του εκλογικού σώματος, μια αύξηση της τάξης του 1,4% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων παγκυπρίως, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ηγείται της κούρσας με ποσοστό 32,04%, ο επίσης ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης ακολουθεί με το 29,59% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος και πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου είναι στην τρίτη θέση, με 26,11%. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλα τα exit polls ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν στην πρώτη θέση και αναμετριόταν στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σύμφωνα με τα exit polls, o Nίκος Χριστοδουλίδης θα κινούνταν σε ποσοστό από 30% ως 35%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από 26% ως 30% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό από 24,5% ως 29%. Νωρίτερα, ο κ. Κωνσταντίνου είχε απευθύνει κάλεσμα στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. «Με τον τρόπο αυτό», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου, «θα διατυπώσουν υπεύθυνα την επιλογή τους για το πρόσωπο που θα υπηρετήσει για την επόμενη πενταετία στο υπέρτατο αξίωμα του κράτους», αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Λεμεσό και, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους πώς νιώθει δεδομένης της λήξης της δεκαετούς θητείας του στην ηγεσία της χώρας, είπε «Ωραία. Εχω ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια ικανοποίηση διότι ύστερα από 43 χρόνια πιστεύω ότι κατόρθωσα να συνεισφέρω στην πολιτική ζωή του τόπου, έστω και το ελάχιστο, και κατά δεύτερο αισθήματα που συνήθως διακατέχουν κάποιον ο οποίος, τηρώντας δεσμεύσεις, επιφέροντας τις συνταγματικές τροποποιήσεις, τερματίζει τη δεκαετή παρουσία του στην Προεδρία και 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην πολιτική, με έναν, πλέον, συμβουλευτικό ρόλο». «Εφτασε η ώρα, νομίζω, να απολαύσω όλους όσους βλέπετε γύρω μου» κατέληξε, συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς του.

Οι υποψήφιοι για την Προεδρία έκαναν κι αυτοί με τη σειρά τους δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν στα εκλογικά κέντρα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη η επόμενη μέρα, «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, να μας βρει όλους ενωμένους». «Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού μας. Εχω εμπιστοσύνη πως με την ψήφο τους και τη συμμετοχή τους θα οδηγήσουν τον τόπο μας σε καλύτερες μέρες» δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα