Η νεο-οθωμανική ηγεμονία Ερντογάν απειλείται με βίαιη κατάρρευση!

Με την πλάτη στον τοίχο, ο «σουλτάνος» καλείται να διαχειριστεί τη σεισμικών διαστάσεων κρίση έπειτα από το χτύπημα του Εγκέλαδου και θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα δυσκολευτεί πολύ να βγει «ζωντανός» από τις επερχόμενες εκλογές

Και τώρα τι; Αρκεί το πολιτικό… κοκαλάκι της νυχτερίδας που φαίνεται να είχε όλα αυτά τα χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να βγει «ζωντανός» από τη σεισμικών διαστάσεων κρίση την οποία καλείται πλέον να διαχειριστεί έπειτα από το χτύπημα του Εγκέλαδου που ισοπέδωσε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του «σουλτάνου», ο οποίος μέχρι πρότινος έβρισκε πάντα τον τρόπο να γλιτώνει από τις κρίσεις που απειλούσαν τον ίδιο και την κυβέρνησή του; Χωρά εδώ ο αυταρχισμός ως πολιτική πρακτική σωτηρίας; Εν όψει των κρίσιμων εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στη γείτονα στις 14 Μαΐου -εάν δεν αλλάξει κάτι, βέβαια, λόγω των τελευταίων εξελίξεων-, θεωρείται μάλλον βέβαιο πια πως ο Ερντογάν θα δυσκολευτεί αυτή τη φορά να τα φέρει… βόλτα.

Στο μυαλό πολλών ήδη πλανάται η ιδέα πως ο Τούρκος πρόεδρος, που είδε τον μεγάλο σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια (Ιζμίτ) να του ανοίγει τον δρόμο προς την εξουσία μετά τους καταστροφικούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης Ετζεβίτ, τώρα θα δει την αυταρχική νεο-οθωμανική βασιλεία του να συντρίβεται στο τείχος της ανικανότητάς του να διαχειριστεί μια ανάλογη τραγωδία. Ηδη η οργή των πολιτών δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες των φιλικών προς το καθεστώς της Αγκυρας ΜΜΕ να την «κόψουν» κατά τις ζωντανές μεταδόσεις από τους τόπους της καταστροφής. Τα θύματα είναι χιλιάδες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες, σε συνθήκες ψύχους, είναι πια άστεγοι.

Ταυτόχρονα, οι αποκαλύψεις για την ασυδοσία του κλάδου των εργολάβων που πλούτιζαν επί σειρά ετών για να ανοικοδομήσουν κτίρια που κατέρρευσαν σοκάρουν. Η ουσία είναι πως η εκστρατεία πειθούς που άρχισε ο «σουλτάνος» δεν φαίνεται να αρκεί. Οι υποσχέσεις για δωρεάν ενοίκιο στους σεισμοπλήκτους, η ανέγερση νέων κατοικιών και η παραδειγματική τιμωρία των εργολάβων-φονιάδων δεν φαίνεται να πείθουν. Ηδη οι κάμερες κατέγραψαν το γιουχάισμα των σεισμοπλήκτων προς τον Μπεκίρ Μποζντάγ, τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, όταν επισκέφθηκε το Ντιγιάρμπακιρ, καθώς και τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ογιά Ερονάτ.

Κατέγραψαν, όμως, και το «μην ξαναέρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους» προς τον Ερντογάν, όταν επισκέφθηκε σεισμοπλήκτους. Ταυτόχρονα, όμως, ακόμα ένα στοιχείο βάζει την πλάτη του Ερντογάν στον τοίχο. Χθες ο Γάλλος καθηγητής πανεπιστημίου και διευθυντής της έδρας Μέσης Ανατολής και Μεσογείου στο École Normale Supérieure, Ζιλ Κεπέλ, έκανε λόγο και για τις σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχουν οι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία.

Εχει ήδη φθαρεί

Οπως σημειώνει σε ανάλυσή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τους σεισμούς αναγκάζει προσωρινά τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να μετριάσει την ξενοφοβική ρητορική του, τις επιθέσεις κατά της Σουηδίας και της Ελλάδας, αλλά και τη σύγκρουσή του με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δηλαδή κάποιους από τους βασικούς άξονες της προεκλογικής εκστρατείας του εν όψει των προγραμματισμένων για τις 14 Μαΐου προεδρικών εκλογών.

Εκτιμά δε ότι ο Ερντογάν, αν και μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να φιμώσει περαιτέρω τους αντιπάλους του, έχει ήδη φθαρεί από τα προβλήματα και τις ελλείψεις που ανέδειξαν οι καταστροφικοί σεισμοί στη χώρα του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα