Μπάιντεν: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο στην επέτειο της εισβολής

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που ταξίδεψε με την άδεια της Ρωσίας στην εμπόλεμη Ουκρανία, έταξε στον Ζελένσκι στρατιωτική στήριξη ύψους 500.000.000 δολαρίων. Θερμά σχόλια από Γερμανία, σκληρή απάντηση από τον Μεντβέντεφ

Μια αιφνιδιαστική, ιστορική επίσκεψη στην εμπόλεμη Ουκρανία πραγματοποίησε χθες ο Τζο Μπάιντεν, σε ένα ταξίδι υψηλών συμβολισμών, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και επιπλέον στρατιωτική στήριξη ύψους 500.000.000 δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου αποτελεί «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς». Το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης «θα έχει σίγουρα μια αντανάκλαση στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Μπάιντεν συζήτησαν και για όπλα μεγάλης εμβέλειας.

«Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία απολύτως, για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμο. Ο ουκρανικός λαός έχει ενισχυθεί με τρόπο που λίγοι άνθρωποι έχουν κάνει ποτέ στο παρελθόν» τόνισε ο Μπάιντεν αρχικά, ενώ σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε: «Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται για την επέτειο ενός έτους από τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη και αταλάντευτη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οταν ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή του, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε μεγάλο λάθος».

Από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήρθε το πρώτο σχόλιο της Ρωσίας. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας πριν επισκεφθεί την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιος έδωσε τις εγγυήσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μέσω Telegram, ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι «υποσχέθηκε πολλά όπλα και ορκίστηκε πίστη στο νεοναζιστικό καθεστώς μέχρι τον τάφο». Οπως υποστηρίζει, «υπήρξαν αμοιβαίες επικλήσεις για τη νίκη που θα ερχόταν με νέα όπλα και έναν θαρραλέο λαό». Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε πως «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Δύση πραγματικά παραδίδει όπλα και χρήματα στο Κίεβο αρκετά τακτικά, σε τεράστιες ποσότητες, επιτρέποντας στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των χωρών του ΝΑΤΟ να κερδίσει χρήματα», υπονοώντας ότι θα αποσπάσει μερικά από τα όπλα για να τα πουλήσει σε τρομοκράτες σε όλον τον κόσμο.

Ως «καλό μήνυμα» για τη συνοχή της Δύσης και την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο και ανακοίνωσε ότι ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 3 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον Χέμπεστραϊτ, ο Σολτς θα συμμετάσχει την Παρασκευή και σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7). Ερωτηθείς εάν τόσο η συνάντηση του G7 όσο και η επικείμενη επίσκεψη του καγκελάριου στις ΗΠΑ έχουν ως αντικείμενο τον συντονισμό νέων παραδόσεων εξοπλισμού στην Ουκρανία, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι συνομιλίες για την παράδοση όπλων είναι ούτως ή άλλως συνεχείς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα