Δικαστικό σόου με τη σύλληψη του Τραμπ!

Οδηγήθηκε χθες στο Μέγαρο του Μανχάταν κι έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που βρέθηκε αντιμέτωπος με άσκηση δίωξης

Αθώος και για τις 34 κατηγορίες που τον βαρύνουν δήλωσε χθες ο Αμερικανός τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ -ο πρώτος στην Ιστορία που βρέθηκε αντιμέτωπος με την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του- για την υπόθεση χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016. Η διαδικασία της ακρόασης κράτησε λίγο περισσότερο από μία ώρα και ο Τραμπ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, με τους συνεργάτες του να γνωστοποιούν ότι θα απευθυνθεί στους οπαδούς από το σπίτι του στη Φλόριντα, ενώ και ο δικαστής αναμενόταν να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας.

Επίσης, δεν έγινε γνωστό εάν χρειάστηκε να καταβάλει εγγύηση ή του επιβλήθηκαν άλλοι περιοριστικοί όροι. Νωρίτερα είχαν εκτυλιχθεί πρωτοφανείς σκηνές για τα αμερικανικά πολιτικά δεδομένα, με τον εκ νέου υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων να γράφει στο δίκτυο Truth Social «Κατευθύνομαι προς το Κάτω Μανχάταν, στο Δικαστικό Μέγαρο.

Φαίνεται τόσο σουρεαλιστικό – ουάου! Πρόκειται να με συλλάβουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει στην Αμερική. MAGA!», χρησιμοποιώντας βέβαια το… αγαπημένο του αρκτικόλεξο MAGA (Make America Great Again).

Οπως μετέδιδαν χθες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αμέσως μετά την άφιξη Τραμπ στο δικαστήριο, όπου βρέθηκε ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Συγκεκριμένα, πέρασε την απαραίτητη διαδικασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ ακολούθως παραδόθηκε στους νομικούς του εκπροσώπους ο φάκελος με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Τα διεθνή αλλά και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις εικόνες από την αυτοκινητοπομπή των 10 οχημάτων που -συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας- κινήθηκε προς το δικαστήριο μεταφέροντας τον Τραμπ. Αυτοκινητοπομπή που κινήθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς, για λόγους ασφαλείας, είχαν αδειάσει οι δρόμοι από όπου θα περνούσαν τα οχήματα, ενώ υπήρχαν αυστηρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Γύρω από το δικαστήριο, εντούτοις, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς εκατοντάδες υποστηρικτές αλλά και επικριτές του Τραμπ, με τους πρώτους να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του και με τους δεύτερους να… γιορτάζουν το γεγονός, κρατώντας πλακάτ τα οποία έγραφαν «Κλείστε τον μέσα!». Κι όλα αυτά μέσα σε έναν πραγματικό πανζουρλισμό υπό τους ήχους τυμπάνων, σφυριχτρών, κουδουνιών και κόρνων, που προκαλούσαν απίστευτη φασαρία, υπό το άγρυπνο βλέμμα εκατοντάδων δημοσιογράφων που κάλυπταν το γεγονός.

Εντός του δικαστηρίου του Μανχάταν, όπως είχε γίνει γνωστό από νωρίς το πρωί, δεν επιτρεπόταν η παρουσία τηλεοπτικών καμερών, ενώ στην αίθουσα επετράπη η είσοδος σε πέντε φωτογράφους και σε δημοσιογράφους, οι οποίοι όμως απαγορευόταν να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή. «Ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον εν ενεργεία ή πρώην προέδρου» ανέφερε στη σχετική απόφασή του ο δικαστής Μέρτσαν, σημειώνοντας ότι η διαδικασία έχει προκαλέσει «το πρωτοφανές ενδιαφέρον του κοινού και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης».

Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσιογραφικοί οργανισμοί, όπως η «New York Daily News», είχαν ζητήσει από τον Μέρτσαν να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να έχουν πλήρη πρόσβαση στη διαδικασία. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν δεν εξέφρασε άποψη σχετικά, όμως οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν από τον δικαστή να αρνηθεί το αίτημα των δημοσιογραφικών ομίλων, επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθεί «μια ατμόσφαιρα που θα μοιάζει με τσίρκο». Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια και τόνισαν ότι ο τέως πρόεδρος ανησυχεί ότι «η αυξημένη παρουσία του Τύπου θα έχει αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα τη μεροληψία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα