Στο ζενίθ η αγωνία για τους 150 Ελληνες

Παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου από το Μ. Σάββατο, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων

Οσο περνούν οι ημέρες τόσο εντείνεται η ανησυχία για τους 150 Ελληνες οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, όπου η κατάσταση είναι χαοτική από το Μεγάλο Σάββατο εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF)!

Ενδεικτική του πανικού και του τρόμου που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι Ελληνες του Χαρτούμ είναι η μαρτυρία του επιχειρηματία Θανάση Παγουλάτου, ο οποίος βρίσκεται επί πέντε ημέρες κλεισμένος μέσα στο ξενοδοχείο «Acropole», ιδιοκτησίας του, μαζί με την κουνιάδα του και πέντε αλλοδαπούς πελάτες. «Παραμένουμε συνέχεια για 4η ημέρα μέσα στο ξενοδοχείο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγούμε έξω. Ούτε καν το σκεφτήκαμε να βγούμε έξω γιατί είναι επικίνδυνο. Ακούμε κανονιές, πιστολιές, τα πάντα, βλέπουμε καπνούς…» τόνισε ο Ελληνας ξενοδόχος.

Χωρίς ρεύμα

Περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο, τόνισε ότι δεν έχουν ρεύμα, καθώς έχει κοπεί, και ότι υπάρχει μεν μια γεννήτρια, αλλά δεν μπορεί να τη θέσει σε λειτουργία. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι διαθέτουν ακόμη προμήθειες και νερό. «Το μόνο που έχουμε είναι μερικές προμήθειες και νερό. Ρεύμα δεν έχουμε ακόμα. Δυστυχώς, επειδή η γεννήτριά μας είναι σε εξωτερικό χώρο, δεν μπορούμε να τη γυρίσουμε» ανέφερε ο Ελληνας επιχειρηματίας, ο οποίος ζει μόνιμα στο Χαρτούμ.

Ακόμα πιο σοκαριστική είναι η μαρτυρία συγγενούς ενός εκ των δύο Ελλήνων που τραυματίστηκαν το Μεγάλο Σάββατο από την έκρηξη ρουκέτας και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, μετά τον τραυματισμό του ο συγγενής του τρομοκρατήθηκε και άρχισε να φωνάζει. «Μας είπε “εγώ τελείωσα”. Τρέξαμε και τους τραβήξαμε μέσα. Φωνάξαμε έναν άλλον άνθρωπο και έναν γιατρό, οι οποίοι ήρθαν και του έδεσαν τα πόδια για να μην τρέχει το αίμα. Είχε χτυπηθεί στην κοιλιά και στο αριστερό του πόδι» περιέγραψε ο μάρτυρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Ελληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Σουδάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. «Ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Ελληνες που βρίσκονται εκεί, καθώς και με την αντιπροσωπία της Ε.Ε. στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Ελληνες ομογενείς», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, περισσότεροι από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες, ανάμεσά τους και 150 Ελληνες, παραμένουν στην αφρικανική χώρα, η οποία βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Οπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, το υπουργείο επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο πρόξενό μας εκεί, αλλά και με τον μητροπολίτη του Σουδάν. Υπενθύμισε δε ότι όσοι Ελληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην πρεσβεία στο Κάιρο. Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο ίδιος τόνισε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν μια σύσκεψη προχθές σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα.

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Ελληνες να μην ταξιδέψουν εκεί, αλλά και σε όσους βρίσκονταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Ελληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» συνέστησε ο κ. Κατσανιώτης. Αναφερόμενος στους Ελληνες τραυματίες, επισήμανε ότι η κατάστασή τους παραμένει σταθερή. «Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο» πρόσθεσε και εξήγησε ότι «η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού -μια που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές, το Κάιρο, είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν- βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους».

Και δύο παιδιά

Αναφερόμενος, τέλος, στους 15 Ελληνες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, που παραμένουν εγκλωβισμένοι μαζί με τον μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, στο Χαρτούμ, ο κ. Κατσανιώτης είπε πως έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν στον ναό.

«Εχουμε πει στον μητροπολίτη να παραμείνει στην εκκλησία, όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας» κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα