Το Κρεμλίνο «δείχνει» ΗΠΑ για τα drones!

Πεσκόφ: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσινγκτον»

Κλιμακώνει την ένταση με τις ΗΠΑ η Ρωσία, μετά και την υποτιθέμενη επίθεση με drones κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς το Κρεμλίνο τράβηξε αρκετά το σχοινί, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από το χτύπημα.

«Οι Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από την ουκρανική επίθεση στην επαγγελματική κατοικία του Ρώσου προέδρου» Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τέτοιες προσπάθειες άρνησης αυτού του γεγονότος στο Κίεβο και στην Ουάσινγκτον είναι, φυσικά, γελοίες.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες και τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσινγκτον. Και το Κίεβο κάνει αυτό που του λένε να κάνει» υποστήριξε ο Πεσκόφ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι «συχνά, ακόμη και οι ίδιοι οι στόχοι δεν καθορίζονται από το Κίεβο, αλλά από την Ουάσινγκτον.

«Δίνουν τον στόχο»

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ δίνουν στον ουκρανικό στρατό έναν στόχο για μια επίθεση, απαιτώντας από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν την επίθεση», ενώ υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν τον τελικό λόγο για την επιλογή των μέσων επίθεσης.

«Τέτοιες αποφάσεις, ο καθορισμός στόχων και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, υπαγορεύονται στο Κίεβο από την Ουάσινγκτον» απάντησε με σαφήνεια ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο Κρεμλίνο. Επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες για την εμπλοκή των ΗΠΑ στο χτύπημα στο Κρεμλίνο είχαν ληφθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μίλησε ακόμα για την αντίδραση του Πούτιν στην επίθεση. «Ο πρόεδρος Πούτιν πάντα σε τέτοιες καταστάσεις παραμένει ήρεμος, συγκεντρωμένος, σαφής στις εντολές που δίνει» δήλωσε. Οι ρωσικοί ισχυρισμοί δεν έμειναν φυσικά αναπάντητοι από την Ουάσινγκτον, με τον Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, να τους χαρακτηρίζει ψευδείς. Ο Κίρμπι όχι μόνο διέψευσε ευθεία εμπλοκή της χώρας του στο περιστατικό, αλλά ξεκαθάρισε, μιλώντας στο MSNBC, ότι οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνουν, ούτε δίνουν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να προχωρά σε πλήγματα έξω από τα σύνορά της».

Μπαράζ εκρήξεων

Την επόμενη μέρα το πρωί, πάντως, η Μόσχα είχε κάνει σαφείς τις προθέσεις της αναφορικά με το πώς θα αξιοποιηθεί το -κατά τους Ρώσους- χτύπημα εναντίον του Πούτιν στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία. Τη νύχτα της Τετάρτης, σειρά εκρήξεων συγκλόνισε το Κίεβο, τη Ζαπορίζια, την Οδησσό, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, σημαίνοντας συναγερμό. Περισσότερα από 40 drones-καμικάζι και πύραυλοι, φορτωμένα με εκρηκτικά και με χαραγμένες τις φράσεις «Για τη Μόσχα» και «Για το Κρεμλίνο», εκτοξεύτηκαν σε πόλεις σε όλη τη χώρα, χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Νότια Διοίκηση της Ουκρανίας δείχνουν τα μηνύματα στην ουρά δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία «υποδεικνύουν τον προφανή λόγο της επίθεσης». Τα περισσότερα από αυτά καταστράφηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας και κινητές ομάδες πυρός, όμως άλλα έπεσαν σε σπίτια, αλλά και στους κοιτώνες ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Από τις επιθέσεις δεν έγινε γνωστό αν προέκυψαν ανθρώπινες απώλειες, παρά μόνο τραυματισμοί, ενώ, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος του Κιέβου, πολλές περιοχές της πρωτεύουσας έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα μετά τις επιθέσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα