Δεν έδωσαν άδεια στον Μπελέρη για να ορκιστεί δήμαρχος!

Συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση Ράμα. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τα Τίρανα να σεβαστούν το κράτος δικαίου και το τεκμήριο της αθωότητας του τοπικού άρχοντα της Χειμάρρας

Νέο θερμό επεισόδιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις πυροδότησε η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης Ράμα να απορρίψει το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για ειδική άδεια, προκειμένου να ορκιστεί νέος δήμαρχος Χειμάρρας.

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τα Τίρανα να σεβαστούν το κράτος δικαίου και το τεκμήριο της αθωότητας, ενώ άφησε σαφή αιχμή ως προς την ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας.

«Απορρίφθηκε σήμερα η αίτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη να λάβει ειδική άδεια ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει αύριο στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ., καθώς και να ορκιστεί και να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. Αυτή η απόρριψη καταδεικνύει πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι στόχος των αλβανικών Αρχών είναι να του στερήσουν, δίχως τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση και χωρίς καν να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το αξίωμα του δημάρχου, στο οποίο τον εξέλεξαν με δημοκρατικές διαδικασίες οι πολίτες της περιοχής. Ούσα υποψήφια για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Αλβανία θα πρέπει να σέβεται το κράτος δίκαιου και το τεκμήριο της αθωότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, το δικαστήριο της Αλβανίας, με δεδομένη την πίεση από την κυβέρνηση, είπε «όχι» στην ειδική άδεια στον Φρέντι Μπελέρη για να παραστεί στην ορκωμοσία του. Παρόλο που η αλβανική νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση ειδικής άδειας στους κρατουμένους, στην περίπτωση του δημάρχου Χειμάρρας κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε, με το δικαστήριο να δίνει αρνητική απάντηση.

Είναι δεδομένο πως τις επόμενες ημέρες, και με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η πίεση της Αθήνας προς την αλβανική κυβέρνηση θα ενταθεί, ώστε να υπάρξει λύση στην παράνομη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος για πάνω από έναν μήνα. Αλλωστε, το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση Ράμα να φαίνεται πως δέχεται την πίεση. Υπενθυμίζεται πως η συγκρότηση του Δ.Σ. της Χειμάρρας έχει οριστεί για σήμερα, Τρίτη, στις 13.00.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα