Ωμοί εκβιασμοί Ερντογάν για τη Σουηδία

Ο Τούρκος πρόεδρος αυξάνει τις απαιτήσεις του προκειμένου να πει το πολυπόθητο «ναι» στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο του νέου μενού των παράλογων και προκλητικών απαιτήσεών του, ζητά τώρα να χαρακτηριστούν «τουρκικά» τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου

Ολα θα τα ζητήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να πει το «ναι» αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχει καταστήσει σαφές πως σκοπεύει να πουλήσει πολύ ακριβά την έγκρισή του. Στο πλαίσιο του νέου μενού των παράλογων και προκλητικών απαιτήσεών του, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά να χαρακτηριστούν «τουρκικά» τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου.

Καθώς οι διπλωμάτες αγωνίζονται να προβλέψουν αν ο Ερντογάν θα υποχωρήσει την τελευταία στιγμή και θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Σύνοδο Κορυφής, που έχει οριστεί για τις 11-12 Ιουλίου στη λιθουανική πρωτεύουσα, η Τουρκία εγείρει ξεχωριστές απαιτήσεις προς την ίδια τη Συμμαχία, οι οποίες απειλούν να αναστείλουν τη νέα αμυντική στρατηγική της, την πιο φιλόδοξη αναθεώρηση που έχει εκπονηθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, το Al-Monitor επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα αυξάνει τις απαιτήσεις της, καθυστερώντας ακόμα περισσότερο τη διεύρυνση της Συμμαχίας, ζητώντας να αναφέρονται οι κρίσιμες υδάτινες οδοί που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο ως «τουρκικά στενά», αντί για «στενά». Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο, η Τουρκία επιθυμεί την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ (η οποία ρυθμίζει τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και της Θάλασσας του Μαρμαρά, που βρίσκεται μεταξύ τους, και συνήφθη το 1936), σύμφωνα με την οποία οι δύο θαλάσσιες οδοί αναφέρονται ως «στενά», ώστε να αναφέρονται πλέον ως «τουρκικά στενά».

Αναλυτές υποστηρίζουν, πάντως, ότι η χρήση του όρου «τουρκικά στενά» θα μπορούσε να έχει νομικές συνέπειες που θα έδιναν στην Τουρκία μεγαλύτερο έλεγχο στις υδάτινες οδούς από αυτόν που απολαμβάνει σήμερα βάσει του Μοντρέ και με τρόπους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σημαντικά τα δυτικά συμφέροντα.

Αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως, είναι πως έγγραφα της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950, όταν η Τουρκία προσχώρησε στη Συμμαχία, αναφέρονται ήδη σε «τουρκικά στενά», με πηγές να αναφέρουν πως η Ελλάδα αντιτίθεται από τότε σε αυτόν.

Εκτός των νέων αιτημάτων, πάντως, ο Ερντογάν επαναφέρει και τα πάγια. Στο πλαίσιο των απαιτήσεών του προς τη Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να ζητά να πατάξει τους φερόμενους ως Κούρδους τρομοκράτες ως προϋπόθεση για την επικύρωση της προσθήκης της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγκυρα συνεργάζεται εποικοδομητικά με τη Σουηδία, αλλά η αυστηροποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της τελευταίας είναι «χωρίς νόημα» όσο επιτρέπεται στους υποστηρικτές του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν PKK και των συριακών θυγατρικών του να διοργανώνουν διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας στη σουηδική πρωτεύουσα.

Ο Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε ότι μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπία υπό τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, θα συναντηθεί με τους Σουηδούς ομολόγους τους για να εκτιμήσουν αν μπορεί να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ωστόσο δεν ανακοίνωσαν ημερομηνία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα