Οργή και σοκ για τη δολοφονία του17χρονου

Ο έφηβος έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού μέσα στο αυτοκίνητό του επειδή «αρνήθηκε να συμμορφωθεί» – Σε επιφυλακή 2.000 ένστολοι στο Παρίσι μετά τα επεισόδια

Σκηνές οικείες στη χώρα μας εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στο Παρίσι, προκαλώντας σοκ στη γαλλική κοινωνία, καθώς ένας δεκαεπτάχρονος έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, επειδή «αρνήθηκε να συμμορφωθεί».

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Τρίτης στη Ναντέρ, ένα δυτικό προάστιο του Παρισιού. Ο αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση, όμως η γειτονιά κάηκε την ίδια νύχτα, με τα εκτεταμένα επεισόδια να κρατούν ως τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι αστυνομικοί άφησαν αρχικά να διαρρεύσει πως ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δύο μοτοσικλετιστές της, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, όμως βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -του οποίου η αυθεντικότητα επιβεβαιώθηκε- δείχνει καθαρά τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι και κατόπιν να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν προσπαθεί να φύγει. Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι», αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει. Φαίνεται όμως καθαρά πως ο αστυνομικός πυροβολεί εν ψυχρώ και από πίσω τον νεαρό οδηγό που δεν σταμάτησε στον έλεγχο, χωρίς ο ένστολος να βρίσκεται σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Το όχημα σταμάτησε την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο, ενώ το θύμα, ο Ναέλ Μ., 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα στον θώρακα.

Από τη μεριά της, η μητέρα του αδικοχαμένου 17χρονου αγοριού απηύθυνε κάλεσμα χθες στον κόσμο να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διαδήλωση για τον γιο της. «Ελάτε όλοι, σας ικετεύω» είπε. «Θα είμαστε όλοι εκεί».

Μετά την επεισοδιακή νύχτα, τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν όσο και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προσπάθησαν με τις δηλώσεις τους να κατευνάσουν τα πνεύματα. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για το «ασυγχώρητο» περιστατικό στη Ναντέρ μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν απηύθυνε «κάλεσμα για ηρεμία». Ο δήμαρχος της Ναντέρ, Πατρίκ Ζαρί, δήλωσε πως το βίντεο τον «σόκαρε», ενώ για «εξαιρετικά σοκαριστικές εικόνες» μίλησε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Την υποστήριξή του στην αστυνομία εξέφρασε ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Ρεπουμπλικάνοι Ερίκ Σιοτί. Η Alliance, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα αστυνομικών, δήλωσε ότι είναι «αδιανόητο» το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «ανεξήγητο και ασυγχώρητο» τον θάνατο ενός 17χρονου που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στη Ναντέρ. «Είναι αδιανόητο ο πρόεδρος της δημοκρατίας, όπως και ορισμένοι πολιτικοί, καλλιτέχνες και άλλοι, να περιφρονεί τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καταδικάζοντας τους συναδέλφους μας πριν καν τα δικαστήρια εκδώσουν την ετυμηγορία τους» έγραψε η Alliance σε δελτίο Τύπου.

Δύο έρευνες

Οι Αρχές, πάντως, έχουν ξεκινήσει δύο ξεχωριστές έρευνες μετά τον θάνατο του εφήβου. Μία για πιθανή δολοφονία από τον αστυνομικό και μία εναντίον του 17χρονου για υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού! Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνιέζ δήλωσε στον γαλλικό σταθμό BFMTV ότι οι ενέργειες του αστυνομικού «εγείρουν ερωτήματα», αν και άφησε να εννοηθεί ότι ο αστυνομικός μπορεί να αισθάνθηκε ότι απειλήθηκε.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου επιμένει ότι δεν υφίσταται τέτοια κατηγορία, καθώς το βίντεο «δείχνει ξεκάθαρα έναν αστυνομικό να σκοτώνει εν ψυχρώ έναν νεαρό άνδρα» και πρόσθεσε ότι η οικογένεια έχει καταθέσει μήνυση κατά της αστυνομίας για ψέματα – αφού αρχικά ισχυρίστηκε ότι το αυτοκίνητο είχε προσπαθήσει να πατήσει τους αστυνομικούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα