Ο Ερντογάν συνεχίζει τα… τσαλίμια με Σουηδία!

Προειδοποιήσεις στη Στοκχόλμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Συνεχίζει τα… τσαλίμια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται αποφασισμένος να πουλήσει πολύ ακριβά τη συγκατάθεση που έδωσε προ μερικών εβδομάδων στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας στον Οργανισμό.

Επανερχόμενος με την παραμικρή ευκαιρία στις απαιτήσεις που θέτει η Αγκυρα προκειμένου να φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιό της το θέμα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ξανά αργά το βράδυ της Δευτέρας πως η έγκριση από την Τουρκία της υποψηφιότητας της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ εξαρτάται αποκλειστικά από τη Στοκχόλμη. «Η διαδικασία αποστολής του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο Κοινοβούλιο και η διαδικασία έγκρισής του σχετίζεται άμεσα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Σουηδίας. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το Κοινοβούλιο, πόσο θα συζητηθεί σε επιτροπές, πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία δεν γνωρίζουμε.

Πρώτα απ’ όλα, η Σουηδία πρέπει να ελέγξει τους δρόμους της Στοκχόλμης. Εάν οι σουηδικές Αρχές δεν το κάνουν αυτό, εάν οι επιθέσεις στο ιερό μας Κοράνι συνεχιστούν, τότε δεν θα πρέπει να προχωρήσει η ένταξη» ανέφερε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. «Η απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο, το οποίο παρακολουθεί με προσοχή τις ενέργειες της Στοκχόλμης» πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενέργειες όμως έγιναν και σε διπλωματικό επίπεδο, αφού, όπως μετέδωσε χθες το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον επιτετραμμένο της Δανίας και έναν Ολλανδό διπλωμάτη για εξηγήσεις σχετικά με τα περιστατικά καύσης αντιτύπων του Κορανίου. Πολλά περιστατικά με καύση ή βεβήλωση του ιερού βιβλίου του Ισλάμ έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες σε σκανδιναβικές χώρες, προκαλώντας οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και τις επίσημες αντιδράσεις πολλών χωρών.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα καταδικάσει αυτού του είδους τα περιστατικά, εκμεταλλευόμενη ιδιαίτερα εκείνα στη Σουηδία, η οποία αναμένει την τουρκική επικύρωση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν τον Μάιο του 2022 να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εγκαταλείποντας μια πολιτική ουδετερότητας που τηρούσαν επί δεκαετίες. Η Αγκυρα ενέκρινε σχετικά άμεσα την ένταξη της Φινλανδίας, όχι όμως και της Σουηδίας, την οποία κατηγορεί ότι προσφέρει καταφύγιο σε πρόσωπα που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Για να κατευναστούν οι ανησυχίες της Αγκυρας, υπεγράφη ένα μνημόνιο με τη Στοκχόλμη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022 στη Μαδρίτη, όμως συχνά η Αγκυρα υποστηρίζει πως η σκανδιναβική χώρα δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας αυτής. Και παρότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό Κοινοβούλιο το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επιμένει να μη φέρνει το μνημόνιο για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας προς ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Οργή

Πιο πρόσφατο περιστατικό που προκάλεσε την οργή του Ερντογάν ήταν η βεβήλωση αντιτύπου του Κορανίου από έναν ακροδεξιό ακτιβιστή έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Χάγη της Ολλανδίας την περασμένη Παρασκευή. Αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε καταδικάσει τη διαδήλωση προτού λάβει χώρα, αλλά είπε ότι δεν είχε νομική εξουσία για να την εμποδίσει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα