Wagner: Νεκρός ο Πριγκόζιν!

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης επέβαινε σε ιδιωτικό αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη και συνετρίβη στην επαρχία Τβερ. Την είδηση επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εκτακτων Καταστάσεων της Ρωσίας

Με μια φαινομενικά ασύνδετη με τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ανακοίνωση, η Μόσχα μετέδωσε αρχικά μέσω του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS την πληροφορία πως 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ένα ιδιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη ρωσική περιοχή Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

«Στο αεροσκάφος τύπου Embraer, που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, επέβαιναν επτά επιβάτες και τριμελές πλήρωμα» ανέφερε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, «όλοι όσοι επέβαιναν σε αυτό είναι νεκροί». Λίγα λεπτά αργότερα η ρωσική Αρχή πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι στη λίστα των επιβατών υπήρχε το όνομα του Γεβγένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων, που λιγότερο από δύο μήνες πριν προκαλούσε τεράστιο πονοκέφαλο στο Κρεμλίνο, στη στρατιωτική ηγεσία και στον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν τόσο με την κριτική που ασκούσε στα ηγετικά στελέχη του υπουργείου Αμυνας όσο και με την ολιγοήμερη και αποτυχημένη -καθώς έληξε με διαπραγμάτευση- ανταρσία που επιχείρησε.

Η κατάσταση δεν άργησε να εξελιχθεί σε θρίλερ για γερά νεύρα. Το υπουργείο Εκτακτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το πολιτικό αεροσκάφος Embraer Legacy, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει στη Wagner, ταξίδευε από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη και κατέπεσε στο χωριό Κουζενκίνο, στην επαρχία Τβερ.

Ερευνα για την πτώση

To TASS ανέφερε, από την πλευρά του, ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών της Ρωσίας άρχισε χωρίς να χάσει χρόνο την απαραίτητη έρευνα για τα αίτια της συντριβής του μικρού αεροσκάφους. Ομως νωρίτερα το κανάλι Grey Zone του Telegram, που συνδέεται με τη Wagner, επέμεινε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα στην περιοχή Τβερ, βόρεια της Μόσχας, ενώ υπενθύμισε πως ο Πριγκόζιν ηγήθηκε της αποτυχημένης ανταρσίας κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τον Ιούνιο.

Ετσι, μια πτώση αεροσκάφους μέσα σε ρωσικό έδαφος φαίνεται ότι έβαλε τέλος στην πολυτάραχη ζωή του ιδρυτή και επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, κάνοντας σαφές ποιο είναι το τέλος όσων τολμούν να σταθούν απέναντι στα σχέδια του Ρώσου προέδρου. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει κυκλοφορήσει και βίντεο που φέρεται ότι δείχνει την περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Με σαφήνεια διακρίνονται στο οπτικό υλικό τα φλεγόμενα συντρίμμια του Embraer Legacy.

Στο μεταξύ, ισορροπία τρόμου επικρατεί τελευταία και στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν σοβαρά για την εξέλιξη της ουκρανικής αντεπίθεσης. Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αυτά, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, να αρκείται να δηλώσει πως η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία είναι «πολύ ευμετάβλητη».

«Δεν μπορώ να μιλήσω για πιθανότητες ή να προβλέψω πώς θα εξελιχθούν τελικά τα πράγματα σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στις προσπάθειες που καταβάλλει στην αντεπίθεσή της» τόνισε, προσθέτοντας πως εκτιμά ότι η σύγκρουση δεν είναι σε «αδιέξοδο». «Αληθεύει ότι οι Ρώσοι επιτίθενται στις βορειοανατολικές περιοχές, αληθεύει επίσης ότι οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τις βορειοανατολικές περιοχές με κάποια αποτελεσματικότητα» πρόσθεσε μετρημένα ο Σάλιβαν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οσον αφορά όμως τις ανησυχίες των Δυτικών για το πού πάει αυτός ο πόλεμος, ο Σάλιβαν επανέλαβε πως τα πράγματα είναι ρευστά. Σε «αυτό το πεδίο της μάχης υπάρχει δυναμική, υπάρχει επίθεση και άμυνα και από τις δύο πλευρές σε πολλά σημεία κατά μήκος μιας πολύ εκτεταμένης γραμμής του μετώπου. Η αμερικανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί σε συμβουλευτικό επίπεδο, αλλά η Ουκρανία λαμβάνει τις δικές της κυρίαρχες αποφάσεις σε θέματα στρατηγικής» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ συντονίζουν τις προσπάθειες περαιτέρω ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από άλλες χώρες της Δύσης.

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί δεν άφησαν ασχολίαστες και τις επιθέσεις με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ρωσική επικράτεια. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ενθαρρύνει, ούτε διευκολύνει επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας» διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα