Εκκαθαρίσεις στο υπ. Αμυνας της Ουκρανίας!

Το Κίεβο αποφάσισε χθες με συνοπτικές διαδικασίες (μετά τον διορισμό του νέου υπουργού Αμυνας) να καρατομήσει έξι υφυπουργούς, ανάμεσά τους και τη Χάνα Μαλιάρ

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πολλές εξηγήσεις, το Κίεβο αποφάσισε χθες να καρατομήσει έξι υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αμυνας, μετά τον διορισμό του νέου υπουργού. Ανάμεσα στους έξι υφυπουργούς που παύθηκαν από τα καθήκοντά τους είναι και η Χάνα Μαλιάρ, που λίγες ώρες νωρίτερα είχε βγάλει το τελευταίο της ανακοινωθέν για τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών.

Η κυβέρνηση δεν αιτιολόγησε τις απολύσεις αυτές, όμως πηγές αναφέρουν πως σχετίζονται με τα σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης χρήματος εν μέσω πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί πως, λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Ρουστέμ Ουμέροφ διορίσθηκε υπουργός Αμυνας αντικαθιστώντας τον Ολέκσιι Ρέζνικοφ.

Ο προκάτοχος του Ουμέροφ δεν έχει κατηγορηθεί ο ίδιος για κάποιο αδίκημα, όμως μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας τον έχουν συνδέσει με τα σκάνδαλα που δεν είχαν τελειωμό επί των ημερών του και με το πάρτι αναθέσεων που υπερχρέωνε τον ουκρανικό στρατό εν μέσω πολέμου. «Το υπουργείο συνεχίζει τη δουλειά ως συνήθως» έγραψε ο Ουμέροφ στο facebook, και αυτό ήταν το μόνο σχόλιο για τις απολύσεις των στελεχών.

Οταν ανέλαβε το αξίωμα ο Ουμέροφ δήλωσε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του είναι να κάνει το υπουργείο τον κύριο θεσμό συντονισμού των αμυντικών δυνάμεων, να δώσει περισσότερη αξία σε κάθε στρατιώτη ξεχωριστά, να αναπτύξει τη στρατιωτική βιομηχανία της Ουκρανίας και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως η Μαλιάρ, δικηγόρος που ειδικεύεται στα εγκλήματα πολέμου, ήταν υφυπουργός Αμυνας από το 2021 και η τελευταία ενημέρωσή της για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημοσιοποιήθηκε χθες το πρωί. Την περασμένη εβδομάδα είχε βρεθεί αντιμέτωπη με έντονες επικρίσεις, αφού είχε αρχικά αναφέρει πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τις ρωσικές δυνάμεις ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αργότερα διευκρινίστηκε πως η πληροφορία ήταν ανακριβής και ότι εξακολουθούν να μαίνονται οι μάχες γύρω από το χωριό αυτό. Εκτός της Μαλιάρ, άλλοι πέντε υφυπουργοί παύθηκαν από τα καθήκοντά τους χωρίς επιπλέον ενημέρωση.

Διαφθορά

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, και αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ξεριζώσει τη διαφθορά από τη χώρα του, δείχνοντας έτσι πως κάνει βήματα προόδου και, ως εκ τούτου, αξίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ.

Το μπαράζ συλλήψεων και αποπομπών δεν διέφυγε ο Ιχόρ Κολομόισκι, που συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο ως ύποπτος για διαφθορά. Ο Κολομόισκι, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, με περιουσία 1,67 δισ. δολ., πρώην σύμμαχος του Ζελένσκι, συνδέεται εδώ και πολλά χρόνια με υποψίες για διαφθορά και απάτες. Το 2017 εγκατέλειψε την Ουκρανία με προορισμό την Ελβετία και το Ισραήλ, διωγμένος από την κυβέρνηση του τότε προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Οι δραστηριότητες του ολιγάρχη, που διαθέτει κυπριακό και ισραηλινό διαβατήριο, κυμαίνονταν από τους τομείς της ενέργειας και των τραπεζών έως τα ΜΜΕ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα