Το PKK πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας!

Η τρομοκρατική επίθεση μπροστά από το κτίριο του υπ. Εσωτερικών της Αγκυρας έκανε τον γύρο του κόσμου – Συναγερμός στην Τουρκία

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε τελικά την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπολύθηκε χθες το πρωί στην Αγκυρα, μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. «Μια πράξη θυσίας διαπράχθηκε εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών από μια ομάδα που συνδέεται με την Ταξιαρχία μας των Αθανάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά η οργάνωση στο μέσο ενημέρωσης ANF, το οποίο πρόσκειται στο κουρδικό κίνημα.

Η είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων από την πρώτη στιγμή, το πρωί της Κυριακής. Οπως διευκρίνισε μάλιστα, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών της γείτονος Αλί Γερλικαγιά, από την ισχυρή έκρηξη τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, «όμως, η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο», ενώ ξεκαθάρισε πως ο ένας από τους δύο επιτιθεμένους ανατινάχθηκε και πως ο άλλος σκοτώθηκε «με μια σφαίρα στο κεφάλι».

Σε κοντινή απόσταση από το σημείο της επίθεσης βρίσκεται το τουρκικό Κοινοβούλιο, ενώ αυτήκοες μάρτυρες τόνιζαν πως άκουσαν την έκρηξη, αν και τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά! Σύμφωνα με τα τουρκικά, αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στη δημοσιότητα δόθηκε και βίντεο-ντοκουμέντο που καταγράφηκε από κάμερα επιτήρησης και δείχνει λίγο πριν από την επίθεση ένα όχημα να προσεγγίζει αργά το κτίριο και να σταθμεύει μπροστά στην κύρια είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών. Ο επιβάτης που κάθεται μπροστά βγαίνει από το αυτοκίνητο και προχωρεί κρατώντας όπλο στο χέρι, πυροβολεί και μέσα σε δευτερόλεπτα ανατινάζεται μπροστά από το φυλάκιο του αστυνομικού στη σκοπιά! Την ίδια στιγμή, ένας δεύτερος άνδρας τρέχει με τη σειρά του, αλλά εξαφανίζεται από την εικόνα, προτού τελικώς εξουδετερωθεί από τα πυρά των αστυνομικών.

Από τη δική του πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Γερλικαγιά, κάλεσε τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να μεταδίδουν εικόνες από την επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – τα οποία χθες πήραν… φωτιά από τα σχόλια των χρηστών τους. Η Γενική Εισαγγελία Αγκυρας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα, ενώ και αυτή απαγόρευσε σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα στα τηλεοπτικά δίκτυα, να μεταδίδουν εικόνες από τον τόπο της επίθεσης.

«Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ» δήλωσε αργότερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας από τη μια τους «τρομοκράτες», όπως τους χαρακτήρισε, πριν πάντως το PKK προβεί στην ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε βέλη και προς την Ε.Ε., γιατί, όπως είπε, κάνει την Τουρκία να «υπομένει 40 χρόνια». «Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που μας κάνει να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν έκανε απολύτως καμία αναφορά στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία οι βουλευτές υποτίθεται πως θα επικυρώσουν στη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η χθεσινή επίθεση, πάντως, δεν ήταν η πρώτη που σκόρπισε τον τρόμο στην Αγκυρα. Η τουρκική πρωτεύουσα υπήρξε το θέατρο πολλών επιθέσεων το 2015-2016, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι Κούρδοι αυτονομιστές του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ή η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Στην τελευταία από αυτές, τον Μάρτιο του 2016, παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην κεντρική συνοικία Κιζιλάι, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 125. Η ευθύνη για την επίθεση τότε αποδόθηκε στην TAK, μια μικρή ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο PKK. Τον Οκτώβριο του 2015, μια επίθεση μπροστά στον κεντρικό σταθμό της Αγκυρας, η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε στο Ι.Κ., προκάλεσε τον θάνατο 109 ανθρώπων.

Για την τελευταία επίθεση που καταγράφηκε στο τουρκικό έδαφος, στις 13 Νοεμβρίου 2022, σε εμπορική αρτηρία της Κωνσταντινούπολης (έξι νεκροί, 81 τραυματίες), δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, αλλά αποδόθηκε από τις Αρχές στο PKK.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα