Νετανιάχου: Θα αλλάξουμε τη Μ.Ανατολή

Περισσότεροι από 700 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 2150 τραυματίστηκαν από την εισβολή της Χαμάς. Χερσαία επίθεση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας

Αυτό που θα ζήσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό (…), θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή» δήλωνε χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμους τοπικούς αξιωματούχους στο νότιο Ισραήλ, στις περιοχές όπου μαχητές της Χαμάς σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο, εξαπολύοντας αιφνιδιαστική επίθεση το πρωί του Σαββάτου.

Ηδη από τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός διέταξε «πλήρη πολιορκία» τής -έτσι κι αλλιώς πολύπαθης- Λωρίδας της Γάζας, η οποία -ως γνωστόν- τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Κίνηση που έλαβε χώρα κατά την τρίτη ημέρα της αιφνιδιαστικής και μαζικής επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και η οποία συγκρίνεται από το Ισραήλ με την 11η Σεπτεμβρίου 2001. «Είμαστε ήδη στην καρδιά της εκστρατείας, αλλά δεν είναι παρά μόνο η αρχή» πρόσθετε ακόμη ο Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας «θα τους κινήσουμε με τη δύναμη, πολλή δύναμη». Ηδη ο ματωμένος απολογισμός, πάντως, προκαλεί σοκ.

Περισσότεροι από 700 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε περισσότερες από 48 ώρες και 2.150 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον στρατό, ενώ κανένας δεν ξέρει πόσο ενδεχομένως θα μεγαλώσει ο αριθμός των θυμάτων – με τους αμάχους, αθώους πολίτες να βρίσκονται στο στόχαστρο. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τις τελευταίες ώρες τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς.

Παρ’ όλα αυτά συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις, καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, όπως διευκρίνιζαν χθες στρατιωτικές πηγές. Ολα αυτά συμβαίνουν, βέβαια, ενώ η χώρα βρίσκεται πια επί ποδός πολέμου, κάτι που επιβεβαίωνε και ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, τονίζοντας πως το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους και πλέον «προχωρά στην επίθεση». «Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε καλέσει τόσους πολλούς εφέδρους» υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά. Νωρίτερα αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού είχαν επισημάνει ότι επικεντρώνονται αρχικά στην αποκατάσταση της ασφάλειας στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων προτού περάσουν στην αντεπίθεση στη Γάζα.

Εγκλωβισμένοι και όμηροι

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, πάντως, ποτέ δεν ήταν για το Ισραήλ μια «απλή υπόθεση», για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάτι που επιβεβαίωναν τις τελευταίες ώρες -με φόντο τούτη την επιχείρηση του στρατού- και αξιωματούχοι.

«Εξακολουθούμε να δίνουμε μάχη, υπάρχουν επτά ή οκτώ σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας όπου έχουμε ακόμη στρατιώτες που μάχονται εναντίον τρομοκρατών» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ, εξηγώντας συγχρόνως πως «παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο αναμέναμε». Οπως καταγγέλλουν, μάλιστα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ εντός της Γάζας παραμένουν εγκλωβισμένοι και οι όμηροι που απήχθησαν από τους μαχητές της οργάνωσης.

Στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής «μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ιπτάμενα μέσα και το πυροβολικό έπληξαν περισσότερους από 500 τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ» διευκρίνισε, πάντως, ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, ενώ και τη Δευτέρα τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίστηκαν, με τα σύννεφα καπνού που υψώνονταν πάνω από τη Γάζα να είναι ορατά από μακριά.


Ξαφνική αναδίπλωση Χαμάς! Δηλώνει έτοιμη να συζητήσει εκεχειρία

Δραματική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν του 2.800, όπως ανακοίνωσε σχετικά το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η Χαμάς αιφνιδιαστικά χθες τη νύχτα προχώρησε σε αναδίπλωση δηλώνοντας ανοιχτή να συζητήσει για εκεχειρία με το Τελ Αβίβ. Παράλληλα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ο πόλεμος ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς και το Ισραήλ έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 123.000 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει εσωτερικούς εκτοπισμούς» πληθυσμού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το OCHA, κάνοντας λόγο για «πάνω από 17.500 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 123.538 ανθρώπους (…), κυρίως λόγω του φόβου, των ανησυχιών για την προστασία τους και της καταστροφής των σπιτιών τους».

Οπως ήταν αναμενόμενο, το Ισραήλ κλιμάκωσε τα -έτσι κι αλλιώς αυστηρά- μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, επιβάλλοντας στον θύλακο όπου ζουν σχεδόν 2.300.000 Παλαιστίνιοι σε συνθήκες φτώχειας «πλήρη πολιορκία». Εναν ασφυκτικό αποκλεισμό, στο πλαίσιο του οποίου θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργόςΑμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. «Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα» ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα» υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

«Καμία διαπραγμάτευση»

Σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, βέβαια, σε τούτη τη φάση τουλάχιστον, καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη για συζητήσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα σήμαιναν την κατάπαυση του πυρός – κάτι που άλλωστε φαίνεται να αργεί, βάσει των δεδομένων επί του πεδίου. «Καμία διαπραγμάτευση» δεν είναι εφικτή προς το παρόν με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της Χαμάς από την Ντόχα του Κατάρ.

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και η αντίσταση, υπό τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (σ.σ.: το ένοπλο τμήμα της Χαμάς), συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού μας, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των ομήρων ή άλλα θέματα» με το Ισραήλ, είπε ο Χόσαμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κατάρ. «Η αποστολή μας συνίσταται πλέον στο να εμποδίσουμε τον κατακτητή να συνεχίσει να διαπράττει σφαγές σε βάρος του λαού μας στη Γάζα, όπου στοχοθετούνται ευθέως κατοικίες πολιτών» πρόσθεσε.


Απορρίπτει τις κατηγορίες για στήριξη το Ιράν

«Οι κατηγορίες που συνδέονται με τον ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Νασέρ Κανανί, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και τη βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του» είπε ο Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη. Για τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών «η αναφορά σε ρόλο του Ιράν έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης και να δικαιολογήσει ενδεχόμενες επόμενες ενέργειες» του Ισραήλ.

«Οι κατηγορίες και οι δηλώσεις που συνδέονται με τον ρόλο του Ιράν είναι βασισμένες σε πολιτικά κίνητρα και έχουν στόχο να δικαιολογήσουν τη βαριά ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος και να διορθώσουν την κακή εικόνα του» επέμεινε, ενώ πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κανέναν ρόλο στη λήψη αποφάσεων κανενός κράτους, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

Συγχρόνως, ο Κανανί προειδοποίησε πως «οποιοσδήποτε απειλεί το Ιράν οφείλει να γνωρίζει πως κάθε βλακώδης δράση θα επιφέρει καταστροφική απάντηση», ενώ γνωστοποίησε πως η Τεχεράνη έχει ζητήσει να συνεδριάσει εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης «για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις». Πρέπει να σημειωθεί πως το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αιφνιδιαστική και μαζική επίθεση που εξαπολύθηκε το περασμένο Σάββατο από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωνε την Κυριακή πως η χώρα του υποστηρίζει «τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους».


Διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις και στο διπλωματικό πεδίο, ενώ «παγώνει», μέχρι νεωτέρας, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο επίτροπος Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό αναθεώρηση το πλήρες αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο για την Παλαιστίνη, ύψους 691.000.000 ευρώ, και ότι όλες οι πληρωμές αναστέλλονται αμέσως.

Το ζήτημα θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ηδη Γερμανία και Αυστρία ανακοίνωσαν αναστολή βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη. Εν τω μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να αμυνθεί. Η Ρωσία εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχη για τις εξελίξεις, προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Εκκληση από Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε έκκληση για ένα γρήγορο τέλος στις εχθροπραξίες στη διάρκεια συνομιλιών με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ. Από την πλευρά της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιβανέζο ομόλογό της Νατζίμπ Μικάτι, κατά την οποία επανέλαβε τη βούληση της Ιταλίας να συνεχίσει να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια του Λιβάνου. Την επίθεση της Χαμάς καταδίκασε και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για απάνθρωπες και βάρβαρες επιθέσεις.

«Εργαζόμαστε με στόχο τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους στη Γάζα, για να μπορέσουν να απελευθερωθούν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Ταγιάνι. Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση 36 Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, είπε μια πηγή στο Reuters.


Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού»

Λάδι στη φωτιά που είχαν πάρει ήδη οι τιμές του πετρελαίου, και λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, αλλά και εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, ρίχνει τα τελευταία 24ωρα η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ήδη καταγράφουν εκρηκτική άνοδο μετά τα τελευταία γεγονότα, τα οποία απειλούν ευθέως την όποια σταθερότητα υπήρχε στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων στο διεθνές οικονομικό-ενεργειακό περιβάλλον.

Οπως σημειώνουν αναλυτές, αν και οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Ισραήλ δεν επηρεάζουν άμεσα τις παγκόσμιες ροές παραγωγής πετρελαίου, είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν χθες, Δευτέρα, κατά 4% και αναρριχώνται στα 86,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διευρύνονται κατά 3,7% και διαμορφώνονται στα 87,7 δολάρια ανά βαρέλι, επιστρέφοντας κοντά στα πρόσφατα υψηλά των 90 δολαρίων/βαρέλι. Το πετρέλαιο, μάλιστα, δέχεται ανοδικές πιέσεις και από την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στο πλούσιο σε πετρελαϊκά κοιτάσματα Ιράν, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ λογίζουν πως η Τεχεράνη έχει διαδραματίσει κάποιον ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις, συνδράμοντας τη Χαμάς – είτε οικονομικά είτε στρατιωτικά.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα