Το Ισραήλ άνοιξε μέτωπο και με τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ

Καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως με κινήσεις ιλών αρμάτων. Ο καιρός καθυστερεί τη χερσαία επίθεση

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι τρομερό. Ζητώ επισήμως από τους πιλότους μας να ρίξουν στη θάλασσα τις βόμβες που τους ζητούν να ρίξουν στη Γάζα, αντί να τις ρίξουν στους ανθρώπους». Τα λόγια αυτά δεν ανήκουν σε κάποιον Παλαιστίνιο, κάτοικο της Λωρίδας της Γάζας.

Τα λόγια αυτά βρήκε το κουράγιο να τα πει ένας Ισραηλινός, ο Γιάακοβ Γκόντο, ενώ στεκόταν μπροστά στο φέρετρο του γιου του, που σκοτώθηκε πριν από μία εβδομάδα από τη Χαμάς, μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του. Παρά τον αδιανόητο πόνο του για τον χαμό του παιδιού του δεν δίστασε. Μίλησε υπέρ της ειρήνης, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται -όπως όλα δείχνουν- από ώρα σε ώρα να εισβάλει στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τα τύμπανα του πολέμου, όμως, πνίγουν τέτοιες φωνές, αντίθετα πολλαπλασιάζουν την ισχύ κραυγών σαν εκείνων του -στριμωγμένου και πολιτικά- Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τα πλήγματα αυτής της εβδομάδας στη Λωρίδα της Γάζας δεν ήταν «παρά μόνο η αρχή» έλεγε αργά το βράδυ της Παρασκευής, σημειώνοντας: «Δεν μπορώ ν’ αποκαλύψω τι θα γίνει στη συνέχεια». Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν εικόνες από τη μεγάλη κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και την κίνηση ιλών αρμάτων που συγκέντρωναν στα σύνορα γύρω από τον θύλακα μια πανίσχυρη δύναμη πυρός, περιμένοντας την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν σε χερσαία επιχείρηση μέσα στη Γάζα.

Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ και Ντάνιελ Χαγκάρι το επιβεβαίωσαν, λέγοντας ότι πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα πρέπει να προηγηθεί μια «πολιτική απόφαση». «Θα έχουμε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία» είπε ο Χεχτ, ενώ νωρίτερα αξιωματούχοι του Ισραήλ επαναλάμβαναν πως ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει άλλες επιθέσεις στο μέλλον.

Πότε θα δοθεί αυτή η εντολή εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες. Ηδη από το βράδυ του Σαββάτου οι «New York Times» ανέφεραν πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε το Σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους Ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματικούς. Πάντα σύμφωνα με τους «New York Times», η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε έναν πόλεμο μέσα σε πόλεις.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν δε πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Παράλληλα υπάρχει εκτίμηση πως η τρομοκρατική οργάνωση σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων.

Εκτακτη ανάγκη

Σε πολιτικό επίπεδο, χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε για πρώτη φορά συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου έκτακτης ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Πάντως, ιρανικά μέσα μετέδιδαν πως την περασμένη Πέμπτη φρουροί ασφαλείας εμπόδισαν στην είσοδο του πρωθυπουργικού γραφείου τον υπουργό Αμυνας και τη συνοδευτική αντιπροσωπία του να εισέλθουν σε αυτό! Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε… έξαλλος και απαιτούσε την είσοδό του φωνάζοντας στη φρουρά «αν με καθυστερήσετε ξανά, θα φέρω μια ομάδα από την Ταξιαρχία Γκολάνι για να σας βγάλουν από τον δρόμο μου».


Ιράν: «Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

«Κόκκινο» χτυπά τις τελευταίες ώρες το θερμόμετρο της έντασης και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου πληθαίνουν οι συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στον ισραηλινό στρατό. Δικαιολογημένα, λοιπόν, τροφοδοτούνται ανησυχίες για τοπική κλιμάκωση του πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Το Ισραήλ δήλωσε χθες ότι δεν θέλει πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο. «Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον Βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης» είπε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Ανταλλαγές πυρών

Στη λιβανοϊσραηλινή μεθόριο οι ανταλλαγές πυρών και από τις δύο πλευρές των συνόρων και οι απόπειρες διείσδυσης στο Ισραήλ ένοπλων Παλαιστινίων συμμάχων της Χεζμπολάχ πληθαίνουν.

Η χθεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από την αύξηση των πολεμικών επιχειρήσεων. Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν στη Στούλα του βόρειου Ισραήλ από επίθεση με πύραυλο για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε τη συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στη ζώνη της Χανίτα του βόρειου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».

Τις εξελίξεις παρατηρεί προσεκτικά και το Ιράν, «που δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια», όπως έλεγε ο υπουργός Εξωτερικών του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο οποίος προειδοποίησε: «Αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στη σκανδάλη»!

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα