Ο Μπάιντεν θεωρεί τη Χαμάς υπεύθυνη για το μακελειό

Μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας ματαιώθηκε η τετραμερής συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τους Αμπντάλα Β’, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Μαχμούντ Αμπάς

Μετά το μακελειό στο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, όπου το βράδυ της Τρίτης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 471 άμαχοι Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- στον αέρα τινάχτηκε και η πολυαναμενόμενη τετραμερής. Η συνάντηση επρόκειτο να λάβει χώρα επί ιορδανικού εδάφους με οικοδεσπότη τον βασιλιά Αμπντάλα Β’, με τη συμμετοχή του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και, βέβαια, του Αμερικανού ομολόγου τους Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χθες πάτησε το πόδι του επί ισραηλινού εδάφους, στο πλαίσιο της ολιγόωρης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα με φόντο τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισχυρός άνδρας της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε μεν πως θα βρίσκεται σε επαφή τις προσεχείς ημέρες με τους Αραβες ηγέτες που επρόκειτο να συναντήσει στο Αμάν, αλλά, συναντώντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού εξέφρασε αυτονόητα τη συμπαράστασή του στο Ισραήλ, στη συνέχεια δεν δίστασε να υποστηρίξει ανοιχτά το -διάτρητο- αφήγημά του. Το γεγονός, δηλαδή, πως την ευθύνη για το μακελειό στο νοσοκομείο φέρει ακέραια η παλαιστινιακή πλευρά.

Αφού -τουλάχιστον στη φάση αυτή- χάθηκε η ευκαιρία, για πρώτη φορά από την υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο, οι ΗΠΑ, η Παλαιστινιακή Αρχή, ως αναγνωρισμένη εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού, οι αραβικές δυνάμεις Αίγυπτος και Ιορδανία, παραδοσιακοί και διαχρονικοί μεσολαβητές στην παλαιστινοϊσραηλινή διένεξη να συμμετάσχουν από κοινού σε συνάντηση κορυφής, ανοίγοντας ενδεχομένως μια προοπτική κάποιου είδους αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η προσοχή όλων στράφηκε στη συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου.

«Από τρομοκρατική οργάνωση»

«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά» δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς. «Αυτός θα είναι ένας διαφορετικός πόλεμος, επειδή η Χαμάς είναι ένας διαφορετικός εχθρός» τόνισε από την πλευρά του ο Νετανιάχου στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, παρουσία του Μπάιντεν, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Πρόσθεσε δε πως ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά σε αθώους, η Χαμάς επιχειρεί να τη μεγιστοποιήσει.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, κι αφού καταγράφηκαν αντιδράσεις για τη θέση που πήρε αναφορικά με το ποιος ευθύνεται για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το σχόλιο που έκανε έγινε με βάση αυτό που είδε και πως βασίζεται σε στοιχεία που του έδειξε το αμερικανικό Πεντάγωνο. «Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής φαίνεται ότι (το χτύπημα) ήταν αποτέλεσμα μιας ρουκέτας που ξέφυγε από τον έλεγχο και εκτοξεύτηκε από τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα» είπε ο Μπάιντεν.

Αργότερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «Εθεσα δύσκολες ερωτήσεις, ως φίλος του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να αποθαρρύνουμε τους παράγοντες που θέλουν να διευρύνουν αυτή τη σύγκρουση». «Το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί την ισραηλινή εκδοχή, κυρίως εκείνη στο θέμα της σφαγής του νοσοκομείου, επιβεβαιώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές» ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να του υποβάλει τα συλλυπητήριά του έπειτα από τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα και να εκφράσει την υποστήριξή του στις «νόμιμες προσδοκίες» των Παλαιστινίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα