Ο Πούτιν τώρα θέλει ειρήνη!

Το πολεμικό μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας έφερε ξανά στο προσκήνιο ο Ρώσος πρόεδρος προτείνοντας αιφνιδιαστικά στο G20 τον… τερματισμό της τραγωδίας

Με τα βλέμματα όλων στραμμένα στη Μέση Ανατολή και δη στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στο Ισραήλ και στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, με θύματα τους άμαχους Παλαιστινίους στην καταματωμένη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος στην Ουκρανία μοιάζει πια με «παγωμένο μέτωπο», όπως σχολιάζουν εύστοχα αναλυτές. Χθες, όμως, μια δήλωση -και όχι από οποιονδήποτε- ήρθε να ανάψει ξανά τη φλόγα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη σύνοδο κορυφής του G20, τονίζοντας παράλληλα πως πλέον πρέπει «να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς πρόκειται για μια τραγωδία». Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά στο σημείο αυτό φρόντισε ακόμη μία φορά να ψέξει την Ουκρανία για το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο Πούτιν απευθύνθηκε στους ηγέτες του G20 πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει συγχρόνως ότι ορισμένοι ηγέτες τόνισαν στις ομιλίες τους ότι είναι σοκαρισμένοι από τη συνεχιζόμενη «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ναι, φυσικά, οι στρατιωτικές ενέργειες είναι πάντα μια τραγωδία», ανέφερε ο Πούτιν, «και, φυσικά, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία».

Η τοποθέτηση Πούτιν έρχεται λίγες ώρες αφότου ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη νυν ουκρανική κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ότι θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Μόσχα τη ρωσική εισβολή, για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας. Γιατί όμως ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να πει όσα είπε τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Πούτιν και το επιτελείο του θεωρούν πως, εν μέσω της άλλης μεγάλης κρίσης που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, «είναι η σωστή στιγμή» να επαναφέρει δυναμικά στην επικαιρότητα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικότερα, κρίνουν πως ακριβώς τώρα είναι η σωστή στιγμή για να δείξει πως ο ίδιος «είναι ανοιχτός για συνομιλίες», με τους δικούς του όρους παρ’ όλα αυτά. Για πολλούς την ίδια στιγμή ο Πούτιν περιμένει επίσης το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2024, ελπίζοντας σε μια νέα επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Χθες, απευθυνόμενος όχι στον Πούτιν αλλά στον Τραμπ, ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Fox News τόνισε: «Εάν ο ίδιος έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο, μπορεί να το μοιραστεί μαζί μου. Ναι, μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, εάν δώσουμε στη Ρωσία το Ντονμπάς και την Κριμαία. Κατά τη γνώμη μου, η χώρα μας δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ειρηνευτικό σχέδιο. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο».

Τέλος, κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ μιλώντας στην Ανω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου τόνιζε πως η Ρωσία θα άρει σύντομα τους περιορισμούς που υπάρχουν στις εξαγωγές καυσίμων ντίζελ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα