Ντροπή! Καταρρέει ο ιερός τρούλος της Αγίας Σοφίας!

Ο Ερντογάν για χάρη του τουρκικού φανατισμού θέτει σε τεράστιο κίνδυνο το ιστορικό μνημείο

Εικόνες που σοκάρουν κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά αυτό για το οποίο όλοι προειδοποιούσαν τον Ερντογάν, προτού αποφασίσει να βεβηλώσει την Αγία Σοφία μετατρέποντάς τη σε τζαμί, ώστε να προσφέρει αφήγημα στους φανατικούς του οπαδούς, στο σκληρό ακροατήριό του στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε τέμενος, καταρρέει» έγραφε η εφημερίδα «Birgün» στη διαδικτυακή της έκδοση, φιλοξενώντας και σχετικό βίντεο από τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί πια εντός του παγκόσμιου συμβόλου της Ορθοδοξίας. Συγκεκριμένα, στο βιντεοσκοπημένο υλικό φαίνεται ξεκάθαρα η πτώση θραυσμάτων σκυροδέματος στο εσωτερικό του ναού-μνημείου. Θραύσματα που αποκόπηκαν από τον τρούλο και έπεσαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναταραχή στους επισκέπτες, οι οποίοι εκείνη την ώρα βρίσκονταν εντός του ναού.

Τα πλάνα προέρχονται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που χρησιμοποιείται για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, ενώ σχολιάζοντάς τα αρμόδιοι τους οποίους επικαλέστηκε η «Birgün» υποστήριξαν ότι «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από την παρουσία του πλήθους που συρρέει καθημερινά δίχως να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης».

Σοκαριστική, δε, ήταν η δήλωση που έκανε για το θέμα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης (Sanat Tarihi Derneği STD), Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τα πλάνα, τόνισε ότι «εάν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό»!

Αξίζει να σημειωθεί πως την εποχή που η Αγία Σοφία ήταν ακόμη μουσείο, δηλαδή προτού μετατραπεί από τον «σουλτάνο» σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο για τη διαχείριση και τη φροντίδα της. Στην τελευταία συνεδρίασή του προτού καταργηθεί, μάλιστα, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι «η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων». Αλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα εντός του ναού συντελεί στο να μειώνεται η διάρκεια ζωής της.

«Το μνημείο χρήζει άμεσης αποκατάστασης» είχε υπογραμμίσει σχετικά η επιστημονική επιτροπή. Εκείνη την εποχή η Αγία Σοφία ήταν το μουσείο που έφερνε τα περισσότερα χρήματα, με τους διαχειριστές του να επισημαίνουν ότι «πρόκειται για την κότα που γεννάει χρυσά αβγά. Πώς μπορούμε να το κλείσουμε;».

Τώρα χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εδώ κάθε μέρα και είναι πολύ επικίνδυνο. Πέφτουν κομμάτια και αυτό είναι επίσης γνωστό. Αν δεν αποκατασταθεί επειγόντως, ο θόλος μπορεί να καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια των ανθρώπων. Κομμάτια πέφτουν από τα σημεία σύνδεσης. Ο τρούλος πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για λίγο. Φημολογείται ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον επάνω όροφο της Αγίας Σοφίας. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εισέλθουν, παρά μόνο οι ειδικοί επιτρέπεται να ανέβουν στον επάνω όροφο».

Πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σερίφ Γιασάρ, «οι κίονες που στηρίζουν τον κύριο θόλο της Αγίας Σοφίας είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Οι κίονες αυτοί μεταφέρθηκαν από πολλές αρχαίες πόλεις. Η τελευταία μεγάλη και ολοκληρωμένη αποκατάσταση έγινε πριν από περίπου 500 χρόνια. Δυστυχώς, με αυτόν τον ρυθμό κομμάτια θα συνεχίσουν να πέφτουν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Αν γίνει ο αναμενόμενος σεισμός της Κωνσταντινούπολης, θα καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ, η Αγία Σοφία από την ημέρα που μετατράπηκε σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια, έχει δεχθεί περισσότερους από 21.000.000 επισκέπτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα