«Ανοιγμα» του Πούτιν στην Ελλάδα!

Καρότο και μαστίγιο από τον πρόεδρο της Ρωσίας για τη χώρα μας στην τελετή διαπίστευσης των 21 νέων πρεσβευτών

Για την Ελλάδα είχε καρότο και μαστίγιο, για την Τουρκία μόνο μέλι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο τους νέους πρεσβευτές από 21 χώρες για την τελετή διαπίστευσής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, περνώντας μηνύματα τόσο προς συγκεκριμένες χώρες όσο και για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Σύμφωνα με την «Izvestia», οι εκπρόσωποι των «φιλικών κρατών» έγνεφαν διαρκώς καταφατικά στην ομιλία του στην αίθουσα «Αλεξάντερ» του Μεγάλου Παλατιού, ενώ οι «μη φιλικές χώρες», στις οποίες κατατάσσει και την Ελλάδα, δεν εξέφραζαν κανένα συναίσθημα.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και απευθυνόμενος στη νέα πρέσβειρα Αικατερίνη Ξαγοράρη, ο Ρώσος ηγέτης έκανε μια τοποθέτηση με δύο όψεις: «Εδώ και δύο και πλέον αιώνες οικοδομούμε τη συνεργασία με εποικοδομητικό και φιλικό τρόπο. Ως εκ τούτου και όπως είναι φυσιολογικό, κανείς δεν μπορεί να μην ανησυχεί για την τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς υποθέσεις» είπε αρχικά, δείχνοντας τη δυσφορία του για την «κόντρα» στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Ουκρανικό.

Ομως στη συνέχεια είπε: «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί πνευματικής εγγύτητας, αμοιβαίας συμπάθειας και σεβασμού του ρωσικού και του ελληνικού λαού θα βοηθήσουν με την πάροδο του χρόνου να αναβιώσει μια αμοιβαία επωφελής σχέση μεταξύ των δύο χωρών, κρατών και κανονικών επιχειρηματικών σχέσεων». Πρακτικά ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η πόρτα του Κρεμλίνου είναι κλειστή για την Ελλάδα αυτό το διάστημα, όμως άφησε ανοιχτό παράθυρο εξομάλυνσης στο μέλλον κι εφόσον αλλάξουν οι συνθήκες. Με δεδομένο το ψυχρό, ενίοτε και «πολεμικό» κλίμα μεταξύ Μόσχας και Αθήνας από τον Φεβρουάριο του 2022, οι δηλώσεις Πούτιν δεν συνιστούν και τη χειρότερη εξέλιξη.

Το κλίμα, πάντως, ήταν εντελώς διαφορετικό για την Τουρκία. Οπως αναφέρουν ο ρωσικός Τύπος αλλά και το τουρκικό TRT, ο Πούτιν είπε στον πρεσβευτή της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς ότι η σχέση των δύο κρατών είναι στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά: «Η συνεργασία με την Τουρκία είναι στο υψηλότερο επίπεδο και βασίζεται σε πολυετή εμπειρία που δημιουργήθηκε σε διάφορους τομείς. Και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να αναπτύξουν περαιτέρω τους δεσμούς με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας, της εταιρικής σχέσης και των αμοιβαίων συμφερόντων».

Δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ερντογάν, ο Πούτιν σημείωσε: «Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω ότι η ρωσοτουρκική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα είναι πραγματικά στρατηγική. Η Rosatom (σ.σ.: Ρωσική Κρατική Εταιρεία Πυρηνικής Ενέργειας) συνεχίζει να κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία, στο Ακουγιου. Δημιουργήθηκε στενή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της λειτουργίας των αγωγών «Γαλάζιο Ρεύμα» και «Τουρκικό Ρεύμα». Συνεχίζονται επίσης οι προσπάθειες για τη δημιουργία κέντρου διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία».


Τα μηνύματα που έστειλε σε Βερολίνο, Στοκχόλμη, Λονδίνο και οι συνεργασίες του

Σκληρή ήταν η στάση του Πούτιν προς τους πρεσβευτές Γερμανίας, Βρετανίας, Σουηδίας και Αυστραλίας.

Συγκεκριμένα:

• Για τη Γερμανία: «Για δεκαετίες η χώρα μου προμηθεύει με ενέργεια τη χώρα σας αξιόπιστα, σε λογικές τιμές και με φιλική διάθεση. Ομως αυτή η συνεργασία υπονομεύτηκε από εσάς. Η σημερινή, παγωμένη κατάσταση των σχέσεων σε όλους τους τομείς δεν προέκυψε με ρωσική πρωτοβουλία και δεν είναι επωφελής για καμία πλευρά. Η οικοδόμηση των ρωσογερμανικών σχέσεων είναι σημαντική για ολόκληρη την Ευρώπη».

• Για τη Σουηδία: «Πρέπει να σημειώσουμε με λύπη ότι στις σχέσεις με τον γείτονά μας στη Βαλτική δεν υπάρχουν πια πολιτικές επαφές. Οι εμπορικές και οικονομικές αλληλεπιδράσεις, οι πολιτιστικοί και ανθρωπιστικοί δεσμοί έχουν περιοριστεί. Η άρνηση της Στοκχόλμης να συνεχίσει μια πολιτική 200 ετών μη συμμετοχής σε στρατιωτικά μπλοκ δεν μπορεί παρά να εγείρει ερωτήματα. Η τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς υποθέσεις δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα ούτε των χωρών μας, ούτε της περιοχής, ούτε της Ευρώπης συνολικά».

• Για τη Βρετανία: «Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη Διάσκεψη των Τριών Συμμάχων Δυνάμεων της Τεχεράνης, που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου συστήματος διεθνών σχέσεων. Αλλά η τρέχουσα κατάσταση στον διάλογο με το Λονδίνο είναι γνωστή και ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο, προς το συμφέρον των δύο χωρών και των λαών μας. Ελπίζω σε αναθέρμανση».

• Για την Αυστραλία: «Οι διμερείς μας επαφές έχουν περιοριστεί σε όλους τους τομείς. Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την ενεργό συμμετοχή της Καμπέρας στις δομές κλειστού μπλοκ που δημιουργούνται στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, κάτι που δεν συμβάλλει καθόλου στην ενίσχυση της ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε αυτό το μέρος του κόσμου».

• Για άλλες χώρες: Ο Πούτιν εκθείασε τη γόνιμη συνεργασία με την Αιθιοπία και το Μπουρούντι, τις σταθερές σχέσεις με την Γκάμπια και τον Αγιο Μαυρίκιο, και το κλίμα φιλίας με το Πακιστάν. Ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εντείνει την αλληλεπίδραση με την Αλγερία και τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ για τη Νότια Κορέα είπε ότι «οι σχέσεις μας περνούν δύσκολες στιγμές» και για τη Σλοβενία ότι «ο διάλογος έχει διακοπεί».


«Ξεχάστε τον μονοπολικό κόσμο»

Ο ηγέτης της Ρωσίας άρχισε την ομιλία του με μια απεικόνιση της σημερινής διεθνούς σκακιέρας, δηλώνοντας ότι ο κόσμος πια έχει ξανά περισσότερους από έναν πόλους και όχι μόνο τον αμερικανικό – δυτικό.

Είπε μεταξύ άλλων:

– «Ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αναταράξεων και υφίσταται ριζική μεταμόρφωση που οδηγεί στην αντικατάσταση του παλαιού, μονοπολικού συστήματος από μια νέα, δικαιότερη, πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

– «Η διαδικασία αντικατάστασης δεν είναι χωρίς δυσκολίες, αλλά είναι δίκαιη και κυρίως μη αναστρέψιμη».

– «Η δραστηριότητα της Ρωσίας στις παγκόσμιες υποθέσεις είναι δεδομένο ότι μόνο θα αυξηθεί».

– «Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης μετά την ένταξη της Ινδίας, του Πακιστάν και του Ιράν έχει γίνει ο θεσμικός πυλώνας της Μεγάλης Ευρασίας».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα