Βόμβα! Μπλόκο από δικαστήριο στην υποψηφιότητα Τραμπ για την προεδρία

Αιτία για την απόφαση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει πολιτικό χάος στάθηκε η επίθεση οπαδών που πρόσκεινται στο κόμμα του στο Καπιτώλιο πριν από περίπου τρία χρόνια

Μια ιστορικά πρωτοφανή απόφαση έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, η οποία έχει προκαλέσει πολιτικό χάος στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου του 2024.

Αιτία για την απόφαση αυτή στάθηκε η επίθεση οπαδών που πρόσκεινται στο κόμμα του στο Καπιτώλιο, πριν από περίπου τρία χρόνια. Με πλειοψηφία τεσσάρων δικαστών στους επτά, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο καταλόγισε στον Ντόναλντ Τραμπ το αδίκημα της «ανταρσίας», επιβεβαιώνοντας την πρωτόδικη απόφαση, ενώ έκρινε επίσης -ανατρέποντας την αρχική απόφαση- πως το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, δυνάμει του οποίου αποφάσισε πως δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος, είναι πράγματι εφαρμοστέο, παρότι ο ενδιαφερόμενος ήταν πρόεδρος της χώρας όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.

Ο πολιτικός κόσμος και αναλυτές στις ΗΠΑ υποδέχτηκαν με σοκ και προβληματισμό την απόφαση αυτή, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες που ενδεχομένως να προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να διεξάγει ήδη μια θυελλώδη προεκλογική εκστρατεία με χιλιάδες υποστηρικτές σε κάθε του ομιλία.

Είναι δεδομένο πως ο ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος, υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, θα προσφύγει άμεσα στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου θα αναμένει τη δικαίωσή του, καθώς οι συντηρητικοί δικαστές έχουν καθαρή πλειοψηφία στο όργανο (6-3), με τρία μέλη του να έχουν διοριστεί από τον ίδιο τον Τραμπ. «Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο εξέδωσε μια εντελώς προβληματική απόφαση και θα προσφύγουμε γρήγορα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ζητώντας να ανασταλεί αυτή η βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση» τόνισε ο Στίβεν Τσανγκ, ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια στιγμή και το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο κατήγγειλε αμέσως ως «αντιδημοκρατική» την επίθεση εναντίον του Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον χαρακτήρισε την απόφαση «ανεύθυνη» και τίποτα λιγότερο από «ελάχιστα συγκαλυμμένη παραταξιακή επίθεση».

Ακρως ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του Κάρλος Σαμούρ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο που μειοψήφησε, ο οποίος σε μακροσκελή γνωμοδότησή του ανέφερε πως η διαδικασία δεν αποτελούσε δίκαιο μηχανισμό για να κριθεί αν έπρεπε να στερηθεί ο κ. Τραμπ το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, αφού δεν έχει καταδικαστεί για ανταρσία από τη Δικαιοσύνη. Κατά συνέπεια, του στερείται επίσης το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. «Ακόμη κι αν είμαστε πεπεισμένοι πως κάποιος υποψήφιος διέπραξε φρικτές πράξεις στο παρελθόν -ακόμη κι αν ενεχόταν σε ανταρσία, θα τολμούσα να πω-, πρέπει να υπάρξει τήρηση της νόμιμης διαδικασίας προτού είμαστε σε θέση να αποφανθούμε πως το πρόσωπο αυτό δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι» εξήγησε ο δικαστής Σαμούρ.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις περίπου 15 τέτοιες διαδικασίες σε διάφορες πολιτείες που έχουν κινηθεί εναντίον του Τραμπ μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, δύο έχουν απορριφθεί ήδη, σε Μινεσότα και Μίσιγκαν, με τη Δικαιοσύνη του Κολοράντο να γίνεται η πρώτη που αποφάνθηκε πως ο τέως πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα