34χρονος γκέι στο τιμόνι της κυβέρνησης

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, δημοφιλής, φιλόδοξος, νέος, είναι ο εκλεκτός του Μακρόν για την πρωθυπουργία στη Γαλλία

Δημοφιλής, φιλόδοξος, νέος και ομοφυλόφιλος. Ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της γαλλικής κυβέρνησης μετά την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, θα μπορέσει όμως να λειτουργήσει σαν σωσίβιο για τον Εμανουέλ Μακρόν; Ο Μακρόν διόρισε τον νεαρό σύμμαχό του πρωθυπουργό της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνησή του λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, του οποίου το τελευταίο πόστο ήταν υπουργός Παιδείας, γίνεται ο πρώτος ανοιχτά γκέι που αναλαμβάνει την ηγεσία της κυβέρνησης στη Γαλλία και ο νεότερος που κατέχει αυτή τη θέση στη σύγχρονη Ιστορία.

Προκλήσεις

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του θα είναι να προσπαθήσει να περιορίσει την αυξανόμενη δημοτικότητα της Ακροδεξιάς. Στην πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός ο Ατάλ δεσμεύτηκε να δώσει προτεραιότητα στην εργασία και να μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, η επιχειρηματική ατζέντα του ήρθε στο τέλος ενός καταλόγου προτεραιοτήτων που περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια και τη μετανάστευση. «Με τον πρόεδρο θα έχω έναν στόχο: Να διατηρήσουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας και να ελευθερώσουμε τη δυναμική της Γαλλίας» δήλωσε. Ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής πολιτικής, αναλαμβάνει τον νέο ρόλο του έπειτα από μια δύσκολη χρονιά για τον Μακρόν με διχαστικές μάχες για τις συντάξεις και τη μετανάστευση, οι οποίες δοκίμασαν την ικανότητα του προέδρου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Κληρονομιά

Ενώ ο Μακρόν έχει περισσότερα από τρία χρόνια ακόμη στη θητεία του, κοιτάζει ήδη την κληρονομιά του και ανησυχεί αν θα τον διαδεχθεί η Μαρίν Λεπέν, την οποία νίκησε στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις. Οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Ιούνιο αποτελούν δοκιμασία για την αυξανόμενη δημοτικότητα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. Μέχρι στιγμής οι προοπτικές είναι ζοφερές για τον Μακρόν, καθώς το κόμμα της Λεπέν προηγείται εύκολα του δικού του. Ο Μακρόν ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι υπολογίζει στην «ενέργεια και τη δέσμευση του Ατάλ για την υλοποίηση του σχεδίου επανεξοπλισμού και ανανέωσης που ανακοίνωσα».

Η δημοτικότητα του Ατάλ στους Γάλλους έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας. Προχώρησε στην απαγόρευση της μουσουλμανικής αμπάγιας στα σχολεία, δήλωσε ότι θα πειραματιστεί με τη χρήση σχολικών στολών και άλλαξε τις ημερομηνίες για τις περίφημες εξετάσεις απολυτηρίου της Γαλλίας για αργότερα μέσα στο ακαδημαϊκό έτος. Κάποτε ως μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προσχώρησε στο κίνημα En Marche του Μακρόν πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017 και έκτοτε οι δυο τους διατηρούν στενή σχέση.

Με σπουδές στο φημισμένο πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού, είναι ένας από τους λίγους υπουργούς που παρέμειναν στο υπουργικό συμβούλιο μετά την επανεκλογή του Μακρόν το 2022. Ως υπουργός Προϋπολογισμού επέβλεψε τα νομοσχέδια για τα δημοσιονομικά που έφεραν επιπλέον δαπάνες για τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και ένα σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Διετέλεσε επίσης εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο Ατάλ έχει αναλάβει τον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου. Κλειδί για την ικανότητα του Μακρόν να ακολουθήσει την ατζέντα των οικονομικών μεταρρυθμίσεών του, η οποία περιλαμβάνει τον στόχο της πλήρους απασχόλησης, θα είναι η επιλογή του επικεφαλής των οικονομικών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα