Τζέικ Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν επίθεση στο Ιράν

Σε συνέντευξή του στο ΑBC ξεκαθάρισ εότι ο Τζο Μπάιντεν είναι «αποφασισμένος να απαντήσει σθεναρά»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν, στη σκιά του πολεμικού κλίματος που κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο θάνατος των τριών Αμερικανών στρατιωτών από τρομοκρατικό χτύπημα στην Ιορδανία έχει πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις, με την αντίδραση της Ουάσινγκτον να εκδηλώνεται σε στάδια, αλλά με αρκετή σφοδρότητα.

Μετά το νέο μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε Συρία και Ιράκ κατά φιλοϊρανών μαχητών αλλά και τις κοινές επιχειρήσεις κατά των Χούθι, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ήταν ανησυχητικά ξεκάθαρος. «Θα υπάρξει περαιτέρω δράση σε ανταπόδοση στον τραγικό θάνατο των τριών γενναίων μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ» δήλωσε. «Θα έλεγα απλά σε ό,τι αφορά την Τεχεράνη ότι αν επιλέξει να ανταποδώσει άμεσα εναντίον των ΗΠΑ, θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από εμάς» πρόσθεσε ο Σάλιβαν, διατηρώντας ορθάνοιχτη την απειλή μιας γενικευμένης κλιμάκωσης, με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη.

Πιέσεις

Με πρόδηλη διάθεση να μην προβεί σε περαιτέρω αποκαλύψεις σε σχέση με τα επιχειρησιακά σχέδια που απεργάζεται για το επόμενο διάστημα ο Λευκός Οίκος, ο Σάλιβαν τόνισε: «Δεν πρόκειται να υπεισέλθω στο τι έχουμε αποκλείσει και τι όχι από τη σκοπιά των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να απαντήσουμε σθεναρά στις επιθέσεις εναντίον ανθρώπων μας, μολονότι δεν επιδιώκει ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Τη δική τους πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο με αρκετή δόση κριτικής άσκησαν και υψηλόβαθμοι ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι, οι οποίοι επιρρίπτουν στον Τζο Μπάιντεν αδυναμία διαχείρισης της παγκόσμιας σκηνής και επιμένουν σε σκληρότερη αντίδραση κατά του Ιράν.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον σε εκπομπή του NBC εξέφρασε τη θέση ότι «δεν θα έπρεπε να επιδιώκουμε κατευνασμό του Ιράν, αντιθέτως πρέπει να συντρίψουμε την κεντρική τράπεζα της Τεχεράνης». «Η κυβέρνηση Μπάιντεν εδώ και τρία χρόνια δείχνει αδυναμία στην παγκόσμια σκηνή» κατέληξε ο Τζόνσον. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται πως ανήκει στον στενό κύκλο του υποψήφιου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γκρέιαμ δήλωσε στο Fox News πως «αν στόχος μας είναι η αποτροπή του Ιράν, αποτυγχάνουμε, αν στόχος είναι να προστατεύσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα, δεν επιτυγχάνεται», καλώντας τον Μπάιντεν να προστατεύσει τους Αμερικανούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Η Τεχεράνη απαντά με νέες προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ, διαμηνύοντας πως δεν θα διστάσει να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφός της. Παράλληλα, το ενδιαφέρον της διαμάχης των δύο πλευρών επικεντρώνεται σε δύο πλοία που θεωρούνται από τους Αμερικανούς «κρυφές βάσεις» Ιρανών κομάντος. Πρόκειται για τα πλοία «Behshad» και «Saviz», που είναι καταγραμμένα ως εμπορικά φορτηγά πλοία σε εταιρία με έδρα την Τεχεράνη.

Μήνυμα

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τα θεωρεί «βιτρίνα» για τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αναφέρουν οι «Times of Israel». Τα δύο πλοία πλέουν εδώ και χρόνια στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοιχτά της Υεμένης – και για τα δύο υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις κατασκόπων για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Με βιντεοσκοπημένη δήλωση, ο τακτικός στρατός του Ιράν έστειλε μήνυμα στον Λευκό Οίκο να μη στραφεί κατά των πλοίων, καθώς αυτό θα επιφέρει νέο κύκλο αντιποίνων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα