Η σφαγή αμάχων στη Γάζα επισπεύδει τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Από την Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι το Ισραήλ έχει «λίγο πολύ αποδεχθεί» τη συμφωνία, με τα ισραηλινά ΜΜΕ όμως να λένε ότι η Χαμάς αρνείται να πει ποιοι όμηροι ζουν, οπότε δεν θα συμμετάσχει

Στο τραπέζι της διεθνούς διπλωματίας υπάρχει μια νέα εκεχειρία στη Γάζα, καθώς διεθνείς μεσολαβητές και η Χαμάς βρίσκονται στο Κάιρο για συνομιλίες. Το Ισραήλ φέρεται ότι απαιτεί διαβεβαιώσεις για την τύχη των ομήρων προτού συμμετάσχει, με τις πληροφορίες να παραμένουν συγκεχυμένες. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «λίγο πολύ αποδεχθεί» τη συμφωνία, όμως τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης λένε ότι η Χαμάς αρνείται να επιβεβαιώσει ποιοι από τους ομήρους της είναι ακόμη ζωντανοί, οπότε το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται σε κλοιό. Πλήθος κόσμου βγήκε ακόμα μια φορά στους δρόμους πόλεων του Ισραήλ, το Σάββατο το βράδυ, για να διαδηλώσει εναντίον της κυβέρνησης Νετανιάχου, απαιτώντας πάνω απ’ όλα να κλείσει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η παύση των έξι εβδομάδων θα οδηγήσει στην απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία ανακωχής «βρίσκεται ήδη στο τραπέζι», έχει εγκριθεί από το Ισραήλ και αναμένεται η υπογραφή της από τα μέλη της Χαμάς. Οι ΗΠΑ λένε ότι η συμφωνία παύσης πυρός έξι εβδομάδων θα πρέπει να προβλέπει την απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων. Οι εμπλεκόμενες πλευρές έδωσαν στη δημοσιότητα ελάχιστες πληροφορίες για την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις. Μετά την άφιξη της αντιπροσωπίας της Χαμάς, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία «δεν έχει ακόμη επιτευχθεί». Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι μια ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι εφικτή «τις επόμενες 24 με 48 ώρες».

«Αν το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα της Χαμάς, τα οποία περιλαμβάνουν την επιστροφή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας των εκτοπισμένων Παλαιστινίων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες» επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Της αντιπροσωπίας της Χαμάς προΐσταται ο αναπληρωτής επικεφαλής της στη Γάζα, Χάλιλ αλ Χάγια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι πιέσεις για μια συμφωνία εντάθηκαν μετά το περιστατικό της Πέμπτης έξω από την πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της επικράτειας, όπου τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν, καθώς πλήθος κόσμου όρμησε σε αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πυροβόλησε εναντίον αμάχων που προσπαθούσαν να πάρουν τρόφιμα -το Ισραήλ το αρνήθηκε.

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Αμυνας (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί μια πρώτη εξέταση «του ατυχούς περιστατικού όπου πολίτες της Γάζας ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και τραυματίστηκαν, καθώς όρμησαν προς τη αυτοκινητοπομπή βοήθειας. Η αρχική μας επανεξέταση επιβεβαίωσε ότι δεν πραγματοποιήθηκε κανένα χτύπημα από τις IDF προς την αυτοκινητοπομπή βοήθειας».

«Αρκετοί πλιατσικολόγοι πλησίασαν τις δυνάμεις μας και αποτέλεσαν άμεση απειλή για αυτές». Είπε ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα από «ένα ανεξάρτητο, επαγγελματικό και εξειδικευμένο όργανο» του στρατού και ότι θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα