Ο Πούτιν καρατόμησε τον αρχηγό του Ναυτικού

Αποπέμφθηκε μετά τα συνεχόμενα ουκρανικά πλήγματα κατά του στόλου της Μ. Θάλασσας

Στην αποπομπή του αρχηγού του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Νικολάι Γεβμένοβ προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τα συνεχόμενα ουκρανικά πλήγματα κατά πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η κίνηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυσφορία του Πούτιν για την αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ουκρανικών δυνάμεων στη θάλασσα, οι οποίες συνεχώς ανακοινώνουν επιτυχημένες επιθέσεις κατά της πολεμικής ναυτικής δύναμης των Ρώσων. Φαίνεται πως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και τα υποβρύχια drones που έχει στην πολεμική του φαρέτρα το Κιέβο προκαλούν πονοκέφαλο στην ηγεσία των ρωσικών δυνάμεων, με τις καρατομήσεις και τις ανακατατάξεις να συνεχίζονται.

Αλλωστε, η βύθιση αρκετών ρωσικών πλοίων έχει αναγκάσει τη Μόσχα να αποσύρει αρκετά μεγάλο μέρος του στόλου της από την Κριμαία. Η μελανή εικόνα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού δεν έχει μείνει ασχολίαστη και από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, με τις επικρίσεις να είναι έντονες για την αδυναμία επιβολής έναντι του σαφώς ασθενέστερου ουκρανικού στόλου. Όπως σημειώνει η βρετανική Telegram, ο ρωσικός στόλος έχει ουσιαστικά υποχρεωθεί να χτίσει μια νέα βάση για τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από την Ουκρανία.

Βαριές απώλειες

Η στρατιωτική ηγεσία του Κιέβου εκτιμά ότι από την έναρξη του πολέμου έχει καταστραφεί το ένα τρίτο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που απαρτιζόταν από 80 πλοία πριν αρχίσει η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ουκρανικές επιτυχίες στο πεδίο της θάλασσας αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ανυψώσει το ηθικό των στρατευμάτων αλλά και των πολιτών που καθημερινά βιώνουν τις σφοδρές επιθέσεις των Ρώσων.

Πάντως, το Κρεμλίνο κατά την προσφιλή του τακτική αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για τη νέα αυτή «καρατόμηση», όπως ακριβώς είχε επιλέξει να κάνει πριν από λίγο καιρό και με την απομάκρυνση του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, τον οποίο «ξήλωσε» αθόρυβα ο Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι. Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης ότι η απομάκρυνση του Γιεβμένοφ έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την έκδοση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του και εναντίον άλλων ανώτερων Ρώσων διοικητών για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αναφορικά με τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν υπό τη διοίκησή τους οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σε ουκρανικές υποδομές ηλεκτροδότησης από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Οι επιθέσεις αυτές σακάτεψαν το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, προκαλώντας εκτεταμένα μπλακ άουτ, με συνέπεια εκατομμύρια άμαχοι να μείνουν στο σκοτάδι χωρίς δυνατότητα θέρμανσης στη διάρκεια του χειμώνα της περασμένης χρονιάς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα