Ο Ερντογάν προσέβαλε βάναυσα τους Ποντίους

Λίγο πριν από την επίσημη συνάντηση με τον Μητσοτάκη τούς αποκάλεσε «συμμορίες» και «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος σε μια αναγνωρισμένη Γενοκτονία

Το δόγμα κατευνασμού που υπερασπίζεται εμμονικά η κυβέρνηση αφορά τελικά μόνο τον κατευνασμό των… ελληνικών αντιδράσεων έναντι της Τουρκίας. Κι αυτό επειδή ο Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί, εντελώς ανενόχλητος, με κάθε ευκαιρία. Κι όσο πιο παθητική γίνεται η στάση της Αθήνας τόσο ο λόγος του Τούρκου μετατρέπεται σε ακραίο και σκληρότερα επιθετικό.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα, στα μέσα Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπολύει σταθερά χυδαίες επιθέσεις. Πρόσφατα ήταν η Κύπρος που μπήκε στο στόχαστρό του, όταν δήλωσε πως αν η Τουρκία δεν υπέκυπτε στις πιέσεις, θα είχε καταλάβει όλο το νησί. Χθες αποκάλεσε τους Ποντίους «συμμορία» και «τρομοκρατική οργάνωση».

Ομως, η Αθήνα εξακολουθεί να εκτιμά πως υπάρχει «θετική ατμόσφαιρα» και μια «ευκαιρία» για να προχωρήσουν οι συνομιλίες με την Τουρκία, η οποία «έχει αλλάξει». Πριν από δύο μήνες ο πρωθυπουργός έλεγε πως πρέπει «να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία». Την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για «την ηρεμία που, ευτυχώς, επικρατεί στο Αιγαίο» και ότι «επιβάλλονται οι προσεγγίσεις». Ομως, το στίγμα του ο Μητσοτάκης για το πώς βλέπει τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις το είχε δώσει μετά τις περσινές εκλογές, όταν έλεγε πως η εθνική μας κυριαρχία «είναι μία σχετική έννοια» και ότι μια συμφωνία «μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόσφατες, εκτός τόπου και χρόνου τοποθετήσεις τού «αντ’ αυτού» Βορίδη, που δήλωσε ανερυθρίαστα ότι «κανείς δεν πρέπει να βλέπει τα διεθνή ζητήματα μέσα από τον φακό των εθνικών μας θεμάτων. Είναι μια εσφαλμένη προσέγγιση». Μας ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, δηλαδή, με τον πιο ωμό τρόπο, ότι πρέπει να ενδιαφερόμαστε περισσότερο τι κάνει ο Ζελένσκι με τους Αζόφ κι ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μπορούν να υποχωρήσουν τα εθνικά μας θέματα και συμφέροντα, επειδή τώρα προέχει για τους Αμερικανούς το καλό της Ουκρανίας. Με την ελληνική πλευρά να φαντασιώνεται ότι υπάρχουν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και με τον Ερντογάν να εκλαμβάνει ως πλήρη αδυναμία τις υποτονικές -ενίοτε κι ανύπαρκτες- αντιδράσεις στις διαρκείς προκλήσεις του, έφτασε χθες στο σημείο να καθυβρίσει τους Ποντίους.

Ελληνικά ΜΜΕ έσπευσαν αμέσως να κάνουν λόγο, ακόμα μία φορά, για επιχείρηση αφύπνισης των εθνικιστικών αντανακλαστικών από τον Τούρκο πρόεδρο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, όμως πρόκειται για μια αφελή ερμηνεία των πραγμάτων. Η ρητορική του Ερντογάν παραμένει η ίδια εδώ και χρόνια. Το ίδιο και η επιθετική στρατηγική της Τουρκίας. Δεν μεταβάλλεται το παραμικρό λόγω εκλογών ή άλλων εσωτερικών παραγόντων, όπως συνηθίζουν να μας καθησυχάζουν τα εγχώρια ΜΜΕ για να μη χαλάσει το αφήγημα του Μαξίμου περί ευνοϊκής συγκυρίας στα Ελληνοτουρκικά.

Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κυβερνώντος AKP στην Τοκάτη, την Ευδοκιάδα των Βυζαντινών, στην ενδοχώρα του δυτικού Πόντου, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «συμμορίες του Πόντου», τις οποίες χαρακτήρισε «τρομοκρατικές οργανώσεις»! «Κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας η Τοκάτη δεν ανέχτηκε τις συμμορίες του Πόντου, μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις εκείνης της περιόδου» υποστήριξε, προσθέτοντας: «Είναι τόσο ενοχλημένοι από την ύπαρξη του έθνους μας σε αυτή την εξαιρετική πλευρά του κόσμου, που παρόλο που έχουν περάσει 1.000 χρόνια, το μίσος τους είναι ακόμη ζωντανό».

Στο τέλος πέρασε τα μηνύματά του και προς τη Δύση: «Οσοι ενοχλούνται από την τριπλάσια ανάπτυξη της Τουρκίας σε 21 χρόνια μάς περιμένουν στη γωνία. Οσοι δεν μπορούν να ανεχθούν την άνοδο της Τουρκίας στην προηγμένη δημοκρατική τάξη με τις μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα και την ελευθερία και αυτοί μας περιμένουν. Το ίδιο και όσοι δεν μπορούν να χωνέψουν την αυξανόμενη ισχύ της στην περιοχή της και στον κόσμο». Η ύβρις του Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν έτυχε της οφειλόμενης απάντησης από την Αθήνα. Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το Κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Ανω Πόντο στην ΕΣΣΔ και, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Κατόπιν εισήγησης του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη Γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο. Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Εκτός από την Ελλάδα, ο διωγμός των Ποντίων αναγνωρίζεται επισήμως ως γενοκτονία από την Κύπρο, την Αρμενία, τη Σουηδία, ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, πολιτείες των ΗΠΑ, τη Βουλή των αυστραλιανών πολιτειών της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας, την Αυστρία, την Ολλανδία κ.ά.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και στο παρελθόν ο Ερντογάν, όπως το 2019, με τα περί «συμμοριών Ποντίων που πετάχτηκαν στη Μαύρη Θάλασσα», όπως και το 2023. Ομως, τότε ο Τούρκος πρόεδρος θεωρούταν ακόμα… ανεξέλεγκτος. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι πλέον ο Ερντογάν έχει «ηρεμήσει» κι έχει γίνει συνεννοήσιμος…


ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Πρόεδρος Τουρκίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1954 σε εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Ο πατέρας του υπηρετούσε στην τουρκική ακτοφυλακή. Στο βιογραφικό του εμφανίζει ότι σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, αν και υπάρχει αμφισβήτηση για το κατά πόσον πήρε πτυχίο. Είναι ιδρυτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ την περίοδο 1994-98 υπήρξε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Την περίοδο 2003-14 ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας και από το 2014 είναι πρόεδρος της χώρας. Επί των ημερών του η Τουρκία ασκεί επιθετική νεο-οθωμανική εξωτερική πολιτική κι έχει οπισθοδρομήσει σε ζητήματα δημοκρατίας, ανθρώπινων δικαιωμάτων και διαφθοράς.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα