Politico: Η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο!

Ο Πούτιν είναι πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του, αφού τους τελευταίους μήνες ο ρωσικός στρατός καταγράφει κέρδη στα πεδία των μαχών

Mια άκρως λεπτομερή και ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico αναφορικά με τον εν εξελίξει πόλεμο ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Ο Jamie Dettmer, υπογράφοντας το άρθρο με τίτλο «Η Ουκρανία οδεύει προς τον πόλεμο», δίνει μια διάσταση που αναμφίβολα προκαλεί προβληματισμό στο Κίεβο και στους δυτικούς συμμάχους.

Σκιαγραφώντας τις αιτίες αυτής της κατάστασης ο Jamie Dettmer, ανταποκριτής του ευρωπαϊκού μέσου στο Κίεβο, παραθέτει όλες τις παραμέτρους που τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία καθημερινά ηττάται όλο και περισσότερο στο πολεμικό μέτωπο με τη Ρωσία.

Ο αρθρογράφος του Politico σημειώνει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του, αφού τους τελευταίους μήνες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καταγράφουν ολοένα και περισσότερα κέρδη στα πεδία των μαχών, την ώρα μάλιστα που στο παρασκήνιο οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται νέες εδαφικές απώλειες μέχρι τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Σε αυτό το σημείο το Politico επιρρίπτει ευθύνες στον ρόλο που διαδραματίζουν ο διεθνής παράγοντας και οι σύμμαχοι του Κιέβου, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις οπλικών συστημάτων και ειδικά επιθετικού εξοπλισμού καθιστούν το έργο του ουκρανικού στρατού ακόμη πιο δύσκολο.

Αλλωστε οι εκκλήσεις του Ουκρανού ηγέτη για μεγαλύτερη συνδρομή πόρων και στρατιωτικών μέσων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, που αποτελεί τον βασικό «αιμοδότη» του Κιέβου, αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων, που δεν βλέπουν με καλό μάτι μια άνευ ορίων ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα, με μελανά χρώματα περιγράφεται και η πτώση του ηθικού στον ουκρανικό πληθυσμό, αφού, όπως καταγράφεται, από εκεί που σχηματίζονταν μεγάλες ουρές για την εθελοντική στρατολόγηση, πλέον αυτές έχουν εξαφανιστεί και οι νεαροί άνδρες είτε επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα είτε ζουν μια απόλεμη ζωή πηγαίνοντας σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

«Οι συχνές εικόνες Ουκρανών νεαρών οι οποίοι συλλαμβάνονται την ώρα που επιχειρούν να διαφύγουν τα σύνορα για να αποφύγουν να πολεμήσουν έκαναν προ ημερών τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ και αποτελούν την κορυφή ενός παγόβουνου που ετοιμάζεται πια να καταρρεύσει με θόρυβο» αναφέρει το Politico. Η συχνότητα των περιστατικών αυτών αποκαλύπτει έναν πληθυσμό κουρασμένο από τον πόλεμο, που μαίνεται επί σχεδόν 2,5 χρόνια» συμπληρώνει.

Αντιδράσεις στην επιστράτευση

Ενδεικτική είναι και η νομοθετική πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου να αυστηροποιήσει το πλαίσιο της επιστράτευσης, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και καταδικασμένους σε φυλακές, με τις αντιδράσεις να είναι σφοδρές τόσο από τους πολίτες όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Οπως ανακάλυψα κάνοντας ρεπορτάζ από την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, η εικόνα που προέκυψε από δεκάδες συνεντεύξεις με πολιτικούς ηγέτες, στρατιωτικούς και απλούς πολίτες ήταν η εικόνα μιας χώρας που ολισθαίνει προς την καταστροφή» έρχεται να προσθέσει ο ανταποκριτής του Politico.

«Ακόμα κι όταν ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μην υποχωρήσει, οι στρατιωτικοί αξιωματικοί αποδέχονται κατ’ ιδίαν ότι περισσότερες απώλειες είναι αναπόφευκτες. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο άσχημες θα είναι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν αναμφισβήτητα ποτέ πιο κοντά στον στόχο του» καταλήγει το άρθρο με την υπογραφή του Dettmer.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα